2023. március 21. kedd
Benedek

Több embert foszt meg az otthonától a klímakatasztrófa, mint a háborúk!

2021. május 3., 14:00
Több embert foszt meg az otthonától a klímakatasztrófa, mint a háborúk!

Nehéz pontosa megmutatni, milyen károkat is képes okozni a klímakatasztrófa. Hiszen a természetre gyakorolt hatásai igazán hosszabb távon mutatkoznak meg, annak ellenére, hogy már most is látjuk, hogy a rombolása más most brutális mértékű. 

Ember 

A természeti károk azonban a fákat és az állatokat érintik. Rosszabb esetben a gazdákat, minket inkább csak abban, hogy drágábbak lesznek a gyümölcsök, vagy éppen a bor. De amíg a bőrünkön nem érezzük, mit is jelent a klímakatasztrófa, addig nem is igazán értjük meg. 

kép: Zakir Hossain Chowdhury - Barcro

Mi, az öreg kontinens lakói nem igazán érezzük ezt olyan erőteljesen, de egy milliárd embertársunk, akik a klímakatasztrófa által a legsúlyosabban érintett területeken élnek,  ők igen. Az ENSZ adatai szerint évente átlagosan 21,5 millió ember kényszerül otthona elhagyására azért, mert olyan területen él, ahol a klímakatasztrófa már most is erősen beleszól a mindennapokba. Ez pedig kétszer akkora szám, mint ahányan a háborúk vagy fegyveres konfliktusok miatt kényszerülnek elhagyni otthonukat. 

 

Pénz 

A helyzetet jelentősen rontja az is, hogy a klímakatasztrófa következményeiben már most is erősen érintett országok nem tartoznak azokhoz a csoportokhoz, melyek anyagi lehetőségeik miatt képesek jobban reagálni a természeti katasztrófákra. Érthetőbben: mivel az érintett országok alapvetően szegények, így az itteni embereknek nem nagyon marad más választása egy komolyabb természeti csapás után, mint útra kelni. Ez eredményezi azt a milliárdos migrációt, mely a klímakatasztrófa sajátja, és amely az egyik legsúlyosabb szociális és gazdasági helyzetet idézi elő, amivel valaha is találkoztunk. 

kép: dimsur.org

A megoldás a pénz, vagyis az, hogy az érintett területek lakói hozzájussanak olyan forrásokhoz, melyekből ott hozhatják helyre életüket, ahol vannak. Ez azonban nemzetközi támogatás - méghozzá komoly támogatás - nélkül egyszerűen nem valósítható meg. Erre hívja fel a figyelmet az ENSZ a Föld napja kapcsán. Mivel a klímakatasztrófa előidézésében mindannyian részt vettünk - sőt, a gazdagabb országok jelentékenyebben is, mint a szegények - így annak megállítása és a hatásainak korrigálása is közös fellépést igényel! 

lead kép: Eric Sales-ADB

Ezek is érdekelhetnek