2021. október 22. péntek
Előd

Több állam is visszautasítja a vizek hathatós védelmét az EU-ban

2019. május 22., 16:00
Több állam is visszautasítja a vizek hathatós védelmét az EU-ban

Az EU lépeget előre, már ami a klímaváltozás elleni intézkedések körét illeti. Most is tettek egy igen nagy lépést, ami azonban veszélybe kerülhet az ipar lobbistái miatt. Pedig a cél egyértelműen mindenki érdeke: a tagállamoknak 2027-re garantálniuk kellene, hogy vizeik jó állapotban legyenek. 

Miért? 

A vizek állapota létkérdés. Ez pedig egyre inkább szó szerint kell érteni, hiszen ahogyan nő a szárazság a világban, úgy döbbenünk rá: messze nincs annyi vizünk, mint amilyen mértékben szennyezzük és pazaroljuk. 

Minkét részlet nagyon rossz, de a pazarlás főleg a lakossági fogyasztók révén valósul meg, arra figyelemfelhívó kampányokkal lehet reagálni, nem rendeletekkel. Jelen esetben tehát az EU a vizek szennyezése ellen szeretne fellépni, illetve azért, hogy az ivóvíz felhasználása a lehető leggazdaságosabban és ésszerűbben történhessen. Ezen nincs is mit magyarázni, egy tökéletesebb világban ennek a rendeletnek fel sem kellene merülnie, hiszen ez mindenki számára alapelv lenne. 

kép: access-irrigation.co.uk

Lobbi 

Ésszerűnek ésszerű, csak éppen nem jó befektetés. A lobbisták most azt akarják elérni, hogy híguljon a rendelet, sokkal nagyobb mozgásteret engedve az ipar számára, és alacsonyabb költségeket róva arra. Őszintén szólva, ezzel sem nagyon lehet vitatkozni, hiszen mindenki szeretné a saját érdekeit érvényesíteni. Ebben az esetben azonban ez a bolygó, így mindannyiunk érdekeivel ellentétes. 

A rendelkezés egyik sarkalatos pontja, hogy hatalmas pénzügyi terhet róna a szennyező vállalkozásokra, hiszen a szennyezés kompenzálásának, takarításának és helyreállításának költségeit is nekik kellene állni. Ez pedig sok esetben dollár milliókat, akár milliárdokat is jelenthet, amit persze a cégek nem akarnak elvállalni. A lobbisták pedig támogató országokra is találtak, Németország, a Benelux államok és Finnország csoportjában. 

kép: evaglara.wordpress.com

Az ellenzők szerint a rendelkezés súlyosan negatív hatás gyakorolna a befektetésekre, ami igaz is, csakhogy nemigen van más lehetőségünk. A vizek ugyanis erősen szennyezettek, a szárazság pedig nem hagy nekünk kiutat: vagy megóvjuk, és tisztán tartjuk, amink van, vagy szomjan halunk, illetve nem tudunk majd öntözni. A szakértők rámutattak, hogy már most is van olyan terület - az Ibériai-félsziget - mely a mostani vízhasználati gyakorlattal feléli tartalékait, mire az igazán nagy szárazságok jelentkeznek. 

lead kép: heritagevillagewater.com

Ezek is érdekelhetnek