2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Több 100 koala veszett oda az Ausztráliában tomboló tűzben

2019. november 1., 16:00
Több 100 koala veszett oda az Ausztráliában tomboló tűzben

A koala egyike azoknak a fajoknak, melyek “sebezhető” besorolást kaptak. Azonban egyes populációik jobban alkalmazkodnak a klímakatasztrófa jelentette kihívásokhoz, mint mások, ilyen az Új-Dél-Wales állam keleti részén élő koalák csoportja is, melyek azonban most hatalmas csapást szenvednek el. 

Tűz 

Kaliforniában a tomboló szelek rettenetes futótűzzé alakították a felcsapó bozóttüzeket. Most Ausztrália is hasonlóval küzd, mivel itt is a tűz és a mellette jelentkező erőteljes szelek okoznak gondot. Az erdőségekben terjedő tűz éppen a koalák élőhelyét tizedeli, az eukaliptusz fákat. 

kép: independent.ie

Maguk az állatok egészen jól képesek alkalmazkodni a megváltozó körülményekhez, sebezhetőségük azonban vitathatatlan, hiszen erősen specializálódott erszényesekről van szó. Egyrészt, kizárólag Ausztrália területén élnek, másrészt egyetlen táplálékuk az eukaliptusz, illetve annak levele. A fák reagálása a klímakatasztrófára pedig már közel sem olyan jó, mint a szürke erszényes emlősöké.

Mit tehet egy koala? 

A koalák a tűz elől a fák tetejére menekülnek, és ott összegömbölyödnek. A tüzet még akkor is képesek túlélni, ha a bundájuk megpörkölődik, a mostani heves lángok azonban élve elégetik a kis lényeket, esélyük sincs a tűz ellen. 

A kutatók pedig tehetetlenek, és végig kell nézniük, amit az egyik genetikailag legsokszínűbb populáció a tűz martaléka lesz. Eddig 2200 hektár lángol, így az elvesztett koalák becsült száma több száz egyedre tehető. 

kép: asiaone.com

Jelenleg Ausztráliában 43 000 és 100 000 egyed közé teszik a vadon élő populáció számát, ami meglehetősen alacsony, és a tűz jelentette veszteségek tovább rontják a helyzetet. Többek közt ennek is köszönhető, hogy egy helyi alapítvány, az Ausztrál Koala Alapítvány kezdeményezte a faj “sebezhető” státuszból a “súlyosan veszélyeztetett” státuszba való átkerülését. Ennek esélyei pedig a tűz terjedésével egyre jobbak lesznek. 

lead kép: channel3000.com

Ezek is érdekelhetnek