2022. december 1. csütörtök
Elza

Tévhitek a villámlásról, villámcsapástól 

2020. december 25., 15:00
Tévhitek a villámlásról, villámcsapástól 

A villámlás sokak számára gyönyörű és hátborzongató is egyszerre, így az emberek vagy félnek tőle, vagy pedig ámulva figyelik. Bármelyik csoportba is tartozik valaki, azt kijelenthetjük, a villámlás az egyik leglátványosabb égi jelenség, melyről több tévhit is kering. Hogy melyek a leggyakoribbak? 

Ha nincs közben eső, biztonságban van 

Olykor előfordul, hogy csupán villámlások vannak, ám vihar, eső nincs. Sokan úgy gondolják, ekkor nem veszélyes a villámlás, hiszen a villámok akár 10-15 mérföldre is lecsaphatnak a zivatartól. Éppen ezért, ha villámlik, ám nincs eső, akkor is menjen biztonságos helyre. 

kép: crosstalk.cell.com

Kétszer nem csap ugyanoda a villám 

Szintén gyakori tévhit, miszerint a villám nem csap kétszer ugyanoda. Az Empire State Building-et pl. Évente 20-25 alkalommal éri villámcsapás. Ráadásul vannak olyan emberek, akik szinte vonzzák a villámokat, és a történelem folyamtán több olyan személyről is tudni, akik már több villámcsapást éltek túl. 

Nem szabad olyan emberhez érni, akibe belecsapott a villám 

Amennyiben valakit villámcsapás ér, segíteni kell neki, és bátran hozzá lehet érni. Az emberi test ugyanis nem tárolja a villamos energiát! Sajnos sokan ezt nem tudják, és a szakértők szerint többen is túlélték volna a villámcsapást, ha rögtön megkezdik az újraélesztést, és nem félnek hozzáérni az áldozathoz. 

 

 

A villámcsapás halálos 

Nem feltétlenül, kb. 50% a túlélés esélye. Nagyban függ attól, van-e a közelben segítség, hol haladt át a testen a villám, közvetlen vagy közvetett villámcsapás érte. Bár előfordul, hogy túléli az érintett , azonban legtöbbször komoly (akár tartós) sérüléseket szenved (pl. Beszakadt dobhártya, égési sérülések).

kép: accupaul.com

Erdő vagy sík terep? 

Ha valakit erdőben ér a vihar, fontos, hogy minél gyorsabban menjen haza vagy üljön be az autóba (ez ún. Faraday-kalitkaként működik, mivel karosszáriája fémből van). Amennyiben ezek a lehetőségek nem adottak, akkor érdemes az erdőben maradni ahelyett, hogy sík terepre menne- viszont ügyeljen arra, hogy a fák törzsétől legalább 5 méterre tartózkodjon! 

lead kép: distancecme.com

 

Ezek is érdekelhetnek