2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Tényleg zöldek a zöldnek nevezett épületek?

2021. április 12., 14:00
Tényleg zöldek a zöldnek nevezett épületek?

Az Egyesült Királyság is elkötelezett a nettó nulla kibocsátás elérése mellett. Ennek megfelelően a tervezők is igyekeznek olyan épületeket alkotni, melyek beleférnek ebbe az elképzelésbe, és azt az irányvonalat képviselik, amire a klímakatasztrófa megfékezése okán szükségünk van. 

Salford 

Most Salfordon a britek szeme, itt épül ugyanis egy 12 emeletes iroda és lakóingatlan. Ez már nem kicsi, vagyis jelentősen befolyásolni fogja a környezetet is, látványban és energetikailag egyaránt. Ez utóbbival nem lesz gond, hiszen az épület üzemeltetése teljes egészében megújuló energiákkal lesz megoldva, egyetlen csepp fosszilis tüzelőanyagot sem kell ehhez használni. 

kép: Make Architects

És hogy a nettó nulla kibocsátás mellett még a környezet is helyet kapjon, az épület acélszerkezetét és betonfalait növénytakaró fedi majd. Az impozáns megjelenést kölcsönző növények - főleg borostyán - csak az ablakokat hagyják szabadon, vagyis a légtisztításban és oxigéntermelésben is jeleskedni fog az épület, a városi erdő képzetének megteremtéséről már nem is beszélve. 

 

Tényleg olyan jó? 

Az épület tagadhatatlanul környezetbarát, de vajon ez a jó irány? Sok tervező szerint nem, mert a tervezett iroda és lakóépület bizony sok részletében messze van a fenntartható, pláne a nulla emissziós tervektől. 

Az alapot az acél, a beton és az üveg adja. Ezek mindegyike komoly károsanyag-kibocsátás árán készül el, olyan nyersanyagokat felhasználva, melyek a természetet is jelentősen károsítják. Ha pedig ez így van, akkor sovány vigasz, hogy az épület fenntartása már környezetbarát, hiszen alapjaiban semmi nem változott, csak a ruhát cseréltük le. 

kép: nbcnews.com

Tokióban egy 70 emeletes felhőkarcolót terveztek, melynek csupán 10%-a lesz acélból, a többi fából épül meg. Bár ez is igen sok üveget tartalmaz – ami a homok miatt problémás - sokkal inkább illeszkedik a fenntarthatósághoz, mint egy olyan projekt, amiben tonnaszám használnak cementet/betont acélt és más olyan anyagot, melyek előállítása bizony erősen környezetromboló hatással bír. 

lead kép: eubusinessinjapan.eu

Ezek is érdekelhetnek