2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Tényleg "csak" 20 évet bír egy napelem?

2021. január 4., 12:00
Tényleg "csak" 20 évet bír egy napelem?

20 évre előre tervezni nem éppen egy egyszerű művelet, éppen ezért viszonylag ritkán próbálkozunk vele. De egy nagyobb befektetés esetében - mint amilyen a napelemes rendszer telepítése - azért jó lenne tudni, hogy mire is számíthatunk. 

20 év? 

Ma, a modern napelemes rendszerek esetében 20-25 éves időintervallumra tervezhetünk. Ez az az időszak, amikor a rendszer termeli nekünk az elektromosságot, ezután pedig valószínűleg cserélni kell. Az inverter a rendszerben egy kicsit más tészta, annak élettartama inkább a fele a teljes rendszerhez képest. 

kép: euroscientist.com

számítások alapján egy 100 négyzetméter körüli ingatlan, mely elektromos fűtéssel is rendelkezik a teljes napelemes áramellátásába invesztált összeget nagyjából 8 év alatt kitermeli - már persze ha kamatmentes hitellel, vagy önerőből tudjuk megoldani. Ehhez képest akkor két év múlva az inverter cserére szorul, ami nem jó hír, tekintve hogy igencsak borsos összegről van szó, a napelemek pedig még 10 évet bírnak. Őszintén szólva ez azért nem annyira kecsegtető. 

 

1990 

Lipcsében vizsgálatnak vetették alá azokat a napelemeket, amiket elsőként telepítettek magánházakra, még 1990-ben. A vizsgálat tehát 30 évet ölel fel, és a szakemberek arra voltak kíváncsiak, mennyivel esett vissza a napelemek hatékonysága. 

Az eredmények pedig elég meglepőek voltak. A várthoz képest ugyanis a napelemek hatékonysága elenyésző mértékben esett csak vissza, sőt, az inverterek fele is csere nélkül üzemelt az elmúlt időszakban. Ez pedig kifejezetten jó hír, hiszen ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül csak 20 évre lehet előre tervezni ezeket a rendszereket. 

kép: earthnetenergy.com

Azzal is érdemes számolni, hogy a mostani napelemek jelentősen fejlettebbek, mint elődeik, és nem csak a hatékonyság terén. Az anyaghasználatunk is optimálisabb, vagyis nagyobb biztonsággal használhatóak tovább is. Mindez a javíthatóság követelményével kiegészítve előrevetíti, hogy nemsokára az élettartam tervezés a gyártók szemszögéből is 30-40 éves időintervallumra lesz tehető - ám hogy ez az árakon hogyan látszik majd meg, az kérdés. 

lead kép: to70.com

Ezek is érdekelhetnek