2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Téli csodavilág Bánkúton

2021. október 14., 11:00
Téli csodavilág Bánkúton

Szép lassan hozzáedződünk a kissé kellemetlen, borongós őszhöz. Az esőhöz, a 10°C körüli hőmérsékletekhez, a hajnali csípős hideghez, és amikor már kezdenénk mindezt megszokni, akkor jön egy hirtelen váltás. 

Ez most csak egy meglepően kis sávot érint az országban, de ott a változás határozottan érezhető. Bánkútról és környékéről van szó, ahol egy összeáramlási zóna miatt heves havazás alakult ki. Ez nem csak amolyan tessék-lássék októberi hóhullás, ami földet érés után pár perc alatt el is olvad. 15 cm körüli hóvastagság alakult ki a területen. 

Persze ez a hó még nem az a könnyed fehér lepel, ami telente jelentkezni szokott. Fehér is, és lepel is, de erősen vizes, vagyis a súlya kifejezetten nagy. És mivel a fák lombja még nem hullott le, igen nagy mennyiséget kénytelenek megtartani belőle, ami ahhoz is vezet, hogy egyre több hatalmas fa adja fel a küzdelmet, és dől ki a hó súlya alatt. 

 

Az országban nem csak itt havazik, mostanra a Kékestetőn is néhány centi hótakaróval lehet számolni, de ez meg sem közelíti azt a mennyiséget, amit most a Bükk-fennsík kap a nyakába. Ráadásul az előrejelzések alapján akár 20 centi vastag hóréteg is maradhat a bükki településen, mire a havazás eláll. 

Mindezt pedig még tovább árnyalja az a tény, hogy a jövő héten még bőven találkozhatunk 20°C körüli hőmérsékletekkel... 

képek és lead kép: Fehér Sas Panzió - facebook

 

Ezek is érdekelhetnek