2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel

Talán-talán jövő héten érkezik a tél is...

2022. december 7., 11:00
Talán-talán jövő héten érkezik a tél is...

Most, hogy közeledünk advent harmadik vasárnapjához nagyon is aktuális lesz a kérdés, hogy mikor láthatunk végre havat? Persze ha a hegyekbe kirándulunk, akkor akár holnap, de sajnos az is előfordulhat, hogy elég sokat kell ehhez sétálni. 

Ha az ablakon kinézünk, esőt látunk, a hírekben pedig 10°C-ot is meghaladó nappali hőmérsékletekről beszélnek a hétre, így a havazás valószínűsége holtan rogy össze. A melegnek és az esőnek az okozója egy mediterrán ciklon, egészen pontosan annak előoldala. 

 

Azonban a helyzet változik, hazánk lassan, de biztosan átkerül a ciklon hátoldalára, ahol az időjárás is jelentősen eltér a mostanitól. Igen, van esély a télies fordulatra, persze fenntartva azt, hogy az előrejelzés ilyen hosszan bizonytalan, főleg, ha egy mediterrán ciklon is beleszól az egyenletbe. 

Mindenesetre a hét végére jó eséllyel érkezik jelentős lehűlés, ami a jövő hét eleji csapadékot hó formájában is öntheti ránk, méghozzá országszerte, vagyis most nem csak a hegyekben számíthatunk fehér lepelre.  

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek