2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

Szokatlanul rövid napot élhettünk át penteken

2022. augusztus 2., 14:00
Szokatlanul rövid napot élhettünk át penteken

Ön is fáradtnak érezte magát július 29-én? Olyan érzése volt, mintha nem jutna elegendő ideje mindent elvégezni azon a napon? Nos, ennek oka lehetett az is, hogy a szombati nap szokatlanul rövidre sikerült, majd' két ezredmásodperccel rövidebbre...

A tréfát félretéve valóban rekord rövid napon vagyunk túl. A Föld forgása alapvetően gyorsult, már igen hosszú idő óta, 2020-ban azonban változott a trend. Ez a lassulás azonban pusztán ezredmásodpercekben mérhető. 

 

Július 29. azonban rekorder lett a lassulás szempontjából, ugyanis 24 órához képest több mint másfél ezredmásodperccel, 0,00159 másodperccel rövidebb volt a nap, ezzel pedig rekord született. Igaz, ezt a lassulást érezni sem lehet, mindenesetre érdekes. 

Hogy mi okozhatja? Az atomórával mért változás hátterében nagyon sok tényező állhat, amit egyelőre a tudósok sem tudnak leszűkíteni. Lehet a kiváltója a Föld külső, de akár a belső rétegeinek mozgása, a klíma, az óceánok állapota és változásai, de számos más tényező is okozhatta a rövidülést. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek