2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Szlovéniában is ég az erdő, 3 települést kellett kitelepíteni

2022. július 23., 08:00
Szlovéniában is ég az erdő, 3 települést kellett kitelepíteni

Hogy miért is annyira problémás a csapadékeloszlás szélsőségessé válása? Nos, erre a választ most már Európa is a bőrén érzi. A klímakatasztrófa pedig nem csak a csapadékeloszlásban, hanem sok más meteorológiai egységben is a szélsőségek felé tolja el a rendszert. 

A csapadék hiánya és a hőhullámok együttesen rombolják a környezetet, de ez nem egyik pillanatról a másikra történik. A szárazság sajnos egyre jellemzőbb “tünet”, mely a növényzet nedvességtartalmának csökkenését is okozza. Ehhez pedig hozzáadódnak a hőhullámok. 

 

Ezek drasztikusan emelik meg a tüzek kialakulásának lehetőségét, ezt pedig most Európa nagyon is erőteljesen érzi. Portugália, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Görögország is kiterjedt erdőtüzekkel küszködik, de tombolnak a lángok időről - időre hazánkban is. Most pedig Szlovénia is beállt a sorba, függetlenedése óta a leghatalmasabb erdőtűzzel. 

Eddig 3 települést kellett kitelepíteni az olasz határ mentén, de a lángok - melyek mintegy 2000 hektáron pusztítanak - csak a gond egyik felét jelentik. A felperzselődő mezőkön, erdőségekben ugyanis sorban robbannak fel a világháborús lövedékek, melyek eddig a földben pihentek. Szerencsére egyelőre áldozatokról nem érkeztek jelentések, a tűzzel most körülbelül 1000 tűzoltó veszi fel a harcot, a környező országok, Horvátország, Ausztria és Szlovákia tűzoltóinak segítségével. 

képek és lead kép: Jure Makovec - AFP

Ezek is érdekelhetnek