2023. június 3. szombat
Klotild

Szigeteljünk papírral - és ez nem vicc!

2020. június 8., 16:00
Szigeteljünk papírral - és ez nem vicc!

A klímavédelem, illetve a levegő minőségének javítása érdekében tett lépesek közt is kiemelt helyen szerepel a hőszigetelés. Hiszen így kevesebb energia kell a lakás melegen tartásához, ami kevesebb károsanyag-kibocsátást is eredményez. Szigetelni pedig úgy is lehet, hogy az még egy szempontból is hasznos lehessen. 

Újrahasznosítás 

A jövő gazdasága a körforgásos modellre épül. Ráadásul ez nem is annyira a jövő, hiszen éppen most kell rohamtempóban átállni a pazarlásmentes működésre, ellenkező esetben nemigen lesz mit megvédeni. Az újrahasznosítás ennek sarkalatos pontja, hiszen a felhalmozódott hulladékkal kezdeni kell valamit. 

kép: coolearth.ca

Ezek közt bár a műanyag a legrosszabb tulajdonságú, és a legnagyobb léptékben szennyező anyag, a papírral is érdemes foglalkozni. A papír alapanyaga ugyanis a cellulóz, vagyis a fák, így a papír gyártásához sok-sok fát kell kivágni. Holott erre nem lenne szükség, hiszen a papír remekül újrahasznosítható, és ki is váltható, főleg most, a digitális korban. De a meglévő papírt azért fel kellene használni, nem az égetőbe küldeni. Ennek egyik lehetősége a szigetelőanyag. 

 

Papírral a melegebb lakásért 

Igen, a papír a lakás melegen tartásában is szerepet kaphat, és nem csak úgy, hogy begyújtunk vele. A szigetelőanyag két hozzáadott összetevőből áll. 90%-ban újrahasznosított, ledarált újságpapír, valamint bórsó (dinátrium-oktaborát-tetrahidrát). Ez az anyag lehetővé teszi, hogy a papír éghetősége jelentősen lecsökkenjen, és kicsit se legyen vonzó a rágcsálók számára. 

kép: saferinsulation.wordpress.com

A magába zárt levegő pedig tökéletes szigetelőanyaggá teszi, egyetlen helyre nem alkalmas, vizes közegbe. Bár a szigetelőanyag csak minimális mennyiségben veszi fel a vizet, és azt le is adja, ennek ellenére maradjon csak a födémben és a falakon, ott azonban remekül alkalmazható, még a zegzugos részek kitöltésére is, hiszen felfújják az adott felületre. 

A lakás pedig így nem csak kellemesen meleg, hanem sokkal környezettudatosabb lesz, mintha műanyag szigeteléssel próbálkoznánk. A lényeg azonban sokkal inkább a szigetelés, semmint annak anyaga. Bár tény, hogy ez nem műanyag, a polisztirol szigetelésnél maga az anyag szintén 100%-ban újrahasznosítható, így tulajdonképpen mindkettő tökéletes fegyver lehet a klímaváltozás ellen és a kiadások csökkentéséért folytatott harcban. 

lead kép: 31w.com

Ezek is érdekelhetnek