2022. december 9. péntek
Natália

Szemétből szálloda

2021. június 14., 11:00
Szemétből szálloda

https://www.elobolygonk.hu/En_mit_tehetek/Epits_okosan/2021_06_06/oceani_hulladekbol_almodtak_futurisztikus_szallodat 

 

Mi legyen veled, tengeri hulladék? 

Annyi elképzelés született már arra, hogy mit is lehetne kezdeni a tengerekben felhalmozódott hulladékkal, hogy azt már leírni is nagyon fárasztó lenne. Egy új koncepció most azonban az építészek fantáziáját is megcsiklandozza, bár kivitelezésére igen csekély esély mutatkozik. 

Szálloda a szemét tetején 

A Margot Krasojević Architects  elképzelése szerint a felhalmozódott tengeri hulladék, mely zömmel műanyagokból áll - jó építőanyagként szolgálna egy igazán különleges szálloda létrehozásához. Ehhez az anyagokat össze kéne dolgozni, majd ebből kialakítani a falakat, aljzatot, igazából mindent. Az épület energiaellátásáról napelemek gondoskodnának, vízellátása pedig a tengervíz desztillálásával valósulhatnak meg. 

Sőt. A tervező arra is gondolt, hogy mi lesz az ezután érkező szeméttel. Az építményt az aljzathoz kábelekkel rögzítenék, a később érkező hulladékot pedig hálókkal fognák fel, és itt kapna helyet, a rögzítésnél. Erre az idők folyamán homok és hordalék rakódna, mely segítene megtelepedni a mangrove fáknak, így fokozva az épület stabilitását. 

A helyszín választása is tudományos alapon történt. Az áramlatok a szemetet a Kókusz-szigetek közelébe sodorják, így itt lenne ideális helye a szállónak, hiszen a hulladék mellett a többi szükséges anyag is könnyen szállítható lenne csónakok segítségével. 

 

Hasznosítás?  

Érdekes elgondolás a szemét hasznosítása, azonban van vele némi baj. Az nagyon jó, hogy szeretnénk kezdeni valamit a már ott lebegő hulladékkal, és ha más út nincs, akkor nyilván jó, ha a helyszínen hozunk belőle létre valamit, ami azután legalább fizikailag nem öli az élőlényeket a vizekben.  

Az azonban nem jó, hogy azt sugalljuk ezzel, a hulladékból szép épületek hozhatók létre, amik ráadásul hasznosak is, szóval fogyasszunk csak tovább, éljük úgy az életünket, mint eddig, hiszen a végeredmény csodaszép és madárdalos lesz. Hát nem lesz, a hulladék ugyanis bár valóban újra felhasználható, kémiai úton is szennyezi a környezetet, ráadásul a túlfogyasztás problematikáját semmilyen szépséges szemétépület nem lesz képes megoldani! 

képek és lead kép: Margot Krasojević

Ezek is érdekelhetnek