2022. december 9. péntek
Natália

Súlyos áradás volt Abuja városában, Nigériában, és ez elkerülhető lett volna

2021. szeptember 19., 14:00
Súlyos áradás volt Abuja városában, Nigériában, és ez elkerülhető lett volna

Erőteljes és igen nagy károkat okozó áradás lepte meg Nigéria fővárosát. Abuja nem az első terület az országban, ahol a heves esőzések komoly áradásokat váltanak ki, de a városi helyzet egy kissé eltér a többitől. 

A tervezés során ugyanis egy város esetében számolnak a vízelvezetés építésével, és ez itt is megvan. Ráadásul a város szerkezete alapvetően nem indokolta volna ezt a mértékű károkozást. A probléma azzal van, hogy sok szabályt itt sem tartanak be. 

Nagyon sok olyan illegális épület áll a környéken, amiket nem lett volna szabad oda telepíteni, ahol éppen vannak, és az is igen komoly gondot okoz, hogy sokan a szemetüket a vízelvezetőkbe hajigálják, hiszen így gyorsabban meg tudnak tőle szabadulni. 

 

Ezzel azonban azok eltömődnek, funkciójuknak nem tudnak eleget tenni, és arra sem marad esély, hogy legalább mérsékeljék valamelyest a károkat, amiket egy ilyen áradás a városokban okozhat. 

Még most sem végeztek egészen az áradások okozta gondok felmérésével, de az már most biztos, hogy minimum 166 ingatlant jelentősen megrongált a víz, valamint 26 járművet magával sodort. Sajnos ennél elkeserítőbb, hogy 4 halálos áldozata is van az áradásnak Abuja-ban. 

képek: FCT FEMA, Nigeria

lead kép: guardian.ng

 

Ezek is érdekelhetnek