2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

Spórolunk az energiával, ahol csak tudunk

2022. november 28., 14:00
Spórolunk az energiával, ahol csak tudunk

Az energiaválság réme súlyosan nehezedik a háztartásokra, mindenkit mindenhol spórolásra kényszerít. Ez nyilvánvalóan nagyon nem jó, hiszen a kiszolgáltatott rétegek helyzete így még erősebben romlik. 

Ugyanakkor arra megtanít minket, mi az az energiafelhasználás a háztartásban, amire valóban szükségünk van. A lámpák már nem égnek feleslegesen, a kertet nem világítjuk ki, a fűtést igyekszünk optimalizálni, a stand by üzemmóddal leszámolunk. 

 

Az augusztusi adatok szerint az energiafelhasználás hazánkban közel 8%-kal csökkent, azaz a kellemes melegben már ráálltunk arra, hogy nem pazaroljuk olyasmire az energiát, amire nincsen feltétlenül szükségünk. És bár ezt augusztusban megtenni lényegesen egyszerűbb, mint a téli hónapokban, ez egy igazán szép adat. 

Az éves összesítés szerint is spórolni kezdtünk, hiszen 1,1%-kal alacsonyabb az energiafogyasztás tavalyhoz képest, ami bár elsőre nem tűnik soknak, de ez egy elképesztően nagy szám. Tény ugyanakkor az is, hogy ebben nincsenek benne a fával fűtő háztartások, illetve ez az 1,1% nem mutatja meg azt a helyzetet sem, amibe a kiszolgáltatott helyzetű háztartások kerültek. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek