2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

Sötét lakásban is tarthat növényeket 

2020. április 20., 12:00
Sötét lakásban is tarthat növényeket 

A lakás egyik fő díszértékei a benne elhelyezett virágok és egyéb zöld növények, hiszen remekül fel tudják dobni még a legkomorabb teret is. Bár a legtöbb a világos, napos helyeket kedveli, ám a sötétebb lakásokban sem kell lemondani róluk, csak jól kell megválasztani, mit is vásárolunk.  

Növényeket minden lakásba 

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet- tartja a mondás. Való igaz, egy-egy szép növény látványa jó érzéssel tölt el minket, így a hangulatunkra, a személyiségünkre is pozitív hatással van. Most így a karantén idején a lakásban élők nem igen jutnak el a természetbe, ezért érdemes pár növényt beszerezniük, melyek nem mellesleg az otthonuk levegőjét is tisztítják. Erről természetesen azoknak sem kell lemondaniuk, akik sötétebb helyen élnek, csak olyanokat kell beszerezniük, amik nem igényelnek túl sok fényt. 

kép: fitoland.hu

Dracéna 

Azok, akik lakásban laknak, előszeretettel nevelnek dracénát, hiszen eléggé igénytelen, nem nagy a vízigénye és árnyékosabb sarkokban is jól érzi magát. Ráadásul igen mutatós hosszú, jelentős leveleivel és magas, karcsú kinézetével. 

Gyompálma 

Nagyon jó hangulatot teremtenek a magasabb növények, melyek egyik legkedveltebb képviselője a kecses gyompálma, ami kb. 1 méteresre nő meg. Nem igényel különösebb odafigyelést, és még azok is tarthatják, akiknek nincs szerencséjük a növénytartással a rossz fényviszonyok miatt. Közepes a vízigénye, legyen mindig nedves a földje, de ne álljon alatta a víz. Mivel szereti a párát, olykor párásíthatjuk úgy, hogy lespricceljük a leveleit is.  

 

Anyósnyelv 

Az anyósnyelv igen sok lakásban megtalálható, sőt, a lépcsőházakat, iskolák folyosóit is gyakran díszíti, mivel jól érzi magát a félárnyékos helyeken is (kivéve a csíkos változata). Kezdő növénytartóknak is ajánlják, hiszen nem igényel különösebb gondoskodást, ráadásul a vízigénye is csekély, nem baj, ha néha elfelejtjük megöntözni. Szinte elpusztíthatatlan. 

kép: elitrose.hu

Vitorlavirág 

Igen impozáns látványt nyújt fehér, kecses virágaival, így sokan előszeretettel választják. Akár 1 méteresre is megnőhet. Tartása nem igényel különösebb szakértelmet, és ha jól érzi magát, igen hosszan virágzik. A félárnyékos helyeket kedveli, így szobák sarkaiba is bátran tehető. Vízigénye átlagos, arra kell ügyelni, hogy ne száradjon ki alatta a talaj, mindig legyen nedves, nyirkos. Szereti a párást, így apró kavicsokat vagy agyag granulátumot érdemes szórni a földjére. 

kép: citygreen.hu

Ezek is érdekelhetnek