2022. október 4. kedd
Ferenc

Sokkal drágább a klímakatasztrófa utáni helyreállítás, mint a megelőzés

2020. december 14., 08:00
Sokkal drágább a klímakatasztrófa utáni helyreállítás, mint a megelőzés

A tudósok már évtizedek óta erősen és egyre hangosabban kiabálnak azért, hogy észrevegyük: nagyon rossz irányba haladunk. A klímakatasztrófa ugyanis képes az egész emberiséget is eltörölni, minden ismert rendszerrel együtt. Ennek elkerülése természetesen mindenki érdeke, de az, hogy meddig engedhetjük szabadjára a klímaváltozást, már egy másik kérdés. 

Sem a politikusok, sem a gazdasági szereplők nem akarnak egy olyan világot, amivel az apokaliptikus filmek elevenednének meg. Ez nekik sem érdekük, de azért azzal is számolni kell, hogy az emberiség fennmaradása mellett az sem mindegy, gazdaságilag életképes marad-e, képes-e etetni, ruházni, megélhetést biztosítani a milliárdnyi polgárának. Ezek ugyanis kardinális kérdések, mind a cégek mind pedig a politika szempontjából. 

kép: ec.europa.eu

A kérdés tehát így néz ki: mennyire éri meg megállítani 1,5-2°C-nál a felmelegedést, és mennyire éri meg feljebb engedni azt. Ezt a kérdést azonban nagyon bonyolult megválaszolni. Jól levezethetőek azok a folyamatok, melyek a párizsi klímaegyezmény betartásához kellenek, ezek pénzben kifejezett értéke is viszonylag jól belőhető. Az összeg pedig elborzasztó. 

 

 

 

Ezzel szemben sajnos nem olyan egyszerű összegszerűen belőni azt, hogy mennyibe is kerülne az, ha kicsit elnézőbbek lennénk a felmelegedéssel. Ahogyan azonban a klímakatasztrófa szépen lassan kibontakozik, egyre jobban látszik, merre haladunk, és sokkal pontosabban meghatározható, hogy anyagilag ez mit jelent majd a világnak. 

Sience magazinban nemrégiben megjelent egy tanulmány, mely pontosan a fent boncolgatott kérdést igyekszik megválaszolni. Bár egyelőre ez is csak a klímamodellekre támaszkodik - ami nem is fog változni, hiszen a pontos jövőt senki nem ismeri –, de a modellek lényegesen pontosabb előrejelzései segítségével sokkal pontosabb összegeket, illetve inkább arányokat is meg tud határozni. 

kép: Shutterstock.com - RachenArt

A mostani, kezdeti változások okozta pusztítások mértékét veszik alapul a kutatók, ezt vetítik ki a jövőre, kalkulálják bele a helyzet rosszabbodását, és ez alapján állítják fel a téziseiket. Ez pedig azt mutatja, hogy erősen alábecsültük, mennyibe is fog kerülni az emberiségnek a klímaváltozás lazábban vétele. Arányaiban ugyanis lényegesen nagyobb összeget tesz ki a védekezés és a kárenyhítés, valamint az újjáépítés és az emberek támogatása, mint a megelőzés és a klímakatasztrófa megállítása. Ez azt jelenti, hogy egyre biztosabb: gazdaságilag is mindenképpen a drasztikus lépések mellett kell döntenünk, hiszen így sokkal jobban járunk anyagilag is! 

lead kép: refinery29.com

Ezek is érdekelhetnek