2023. április 2. vasárnap
Áron

Sivatagi cunami a mexikói földrengés nyomán a Death Vally-ben

2022. október 2., 14:00
Sivatagi cunami a mexikói földrengés nyomán a Death Vally-ben

Elképesztő hatásai lehetnek egy nagyobb földrengésnek. Azon túl, hogy a kipattanás körüli részeken Cunami-riadót adnak ki a hatóságok, egy nagyobb rengés sokkal távolabb is képes meglepő hatásokat kiváltani. 

kép: Kim Stringfellow

A 7.6-os mexikói földrengés 2400 km-rel odébb a Death Valley-ben is éreztette hatását. Egy olyan jelenséget hozott létre, melyet a köznyelv csak sivatagi cunami-ként szokott emlegetni, és amely megmutatja, milyen erősen összefüggenek az események a bolygón. 

 

 

 

A völgyben található 3 méter széles 21 méter hosszú és 150 méter mély barlang-tó. A Devlis Hole – vagyis ördög lyuk tulajdonképpen egy ablak egy hatalmas víztároló rétegre, mely bizony erősen reagál a földrengésekre, keletkezzenek akár Japánban, Indonéziában, Chilében vagy Mexikóban. 

A víz a tóban most is megmozdult, és 2 méteres magasságig is felfröccsent a barlang falára, ami alapvetően nem egy olyan nagy dolog, de ha belegondolunk, hogy a széltől is védett vízfelszín egy 2400 km-re lévő földmozgásra reagál ilyen hevesen, akkor már a jelenség lenyűgöző. 

kép: Ken Lund wikipedia commons

lead kép: BRETT SEYMOUR, USDI NATIONAL PARK SERVICE

Ezek is érdekelhetnek