2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Savas eső a vulkánkitörés után Tongában

2022. január 7., 14:00
Savas eső a vulkánkitörés után Tongában

Tonga királyságának lakói számára sem telt a legszebben az év utolsó pár hete. Erről gondoskodott a Hunga Tonga-Hunga Haʻapai vulkanikus sziget, pontosabban az azon található tűzhányó, mely december 19-én dalra fakadt. 

kép: GrajalesTV

Ez a dal pedig igen magasra szállt. A kitörés nyomán a hamufelhő elérte a 18 km-es magasságot is, és természetesen nem oszlott el, hanem szétterjedt, ezzel pedig komoly gondokat okozott a helyi lakosság számára. 

kép: Murray Ford

A Ha’ apai szigetek lakói nincsenek sokan, mindössze nagyjából 5500-an, holott a szigetek összterülete meghaladja a 109 négyzetkilométert is. Ezeknek az embereknek azonban meggyűlt a baja a vulkánjuk és az időjárás elegyével. 

 

 

 

 

Ilyen magasságban ugyanis a mérgező gázok keveredhetnek a csapadékkal, és a terület felett savas esőt eredményezhetnek. Ez komoly hatással van a növényzetre, mivel azok nem képesek elbújni előle, de az embereket is figyelmeztetni kellett, hogy ne menjenek ki a szabadba eső idején. 

kép: Alejandro S. Méndez

A savas eső bőrrel érintkezve irritációt okoz, szembe kerülve pedig homályos látást eredményez - mindenképpen orvosi segítséget igényel. 

kép: GrajalesTV

lead kép: Mary Lyn FONUA - AFP

Ezek is érdekelhetnek