2020. november 30. hétfő
Andor, András

Savanyítsa a talajt egyszerűen

2020. április 19., 14:00
Savanyítsa a talajt egyszerűen

Amikor növényeket vásárolunk, mindig utána kell járni, vajon milyen talajban is érzi a legjobban magát. Sok ugyanis a savanyú talajt kedveli, így gyakran erről nekünk kell gondoskodnunk. Íme néhány tipp, miként lehet savanyítani a földet. 

Röviden a savanyú talajról 

A talaj, amibe a növényeinket ültetjük, lehet savas, lúgos és semleges kémhatású. A legtöbb növény a semlegeshez közeli, enyhén savas földet preferálja. 

kép: gardeningknowhow.com

A PH értékét az befolyásolja, hogy milyen biológiai és kémiai folyamatok mennek végbe, valamint, hogy milyen anyagok, kőzetek találhatóak benne. A savanyú talaj attól függően, hogy kissé vagy erősen savanyú, 4,5-6,8 PH között mozog. Amikor a kertünket tervezzük, fontos, hogy figyelembe vegyük, meszes vagy savanyú a föld, ugyanis vannak növények, melyek az egyik vagy másik típusban fejlődnek optimálisan.  

Honnan tudom, milyen a kertemben a talaj? 

Bár vannak különböző praktikák, hogy lehet megállapítani a talaj kémhatását, ám a legegyszerűbb, ha megnézi, milyen indikátornövények nőnek ott (ezek azok a növények, melyek csak bizonyos talajtípusban élnek). Savanyú talajt jelez pl. a mezei árvácska, festő rekettye vagy a saspáfrány, míg lúgosat a mezei katáng, a mezei zsálya, vagy a tavaszi hérics. Ha esetleg nincs a kertjében még növény, úgy vegyen mintát a talajból, tegyen hozzá desztillált vizet, majd PH mérővel olvassa le az értéket. Az is egy lehetőség a talaj vizsgálatára, ha egy kis földhöz ecetet önt- ha pezseg, akkor meszes (lúgos) a talaj. 

 

 

 

Hogy lehet savanyítani a talajt? 

Sok növény - pl.: a csodaszép rododendron, a magnólia, hortenzia, begónia- csakis a savanyú talajban élnek, ezért ha ilyen virágokat szeretnénk ültetni a kertünkbe, úgy körülötte savanyítani kell a talajt. Ez történhet savanyú föld, tőzeg vásárlásával, savanyító hatású műtrágyával, de az öntözővízhez önthet egy kis ecetet vagy citromsavat is, és lehetőleg ne csapvízzel, hanem esővízzel locsoljunk (1 dl 20%-os ecetet 1 liter vízbe öntsünk). A kávézacc is kitűnően savanyít, így ahelyett, hogy kidobná, inkább gyűjtse külön, majd alkalomadtán hozzákeverheti a talajhoz.

kép: Jupiterimages Photos.com  Getty Images

Savanyításnál azt vegye figyelembe, hogy mennyire megy le a gyökér, hiszen attól függ, milyen mélységig kell a savanyításra szánt anyagokkal dúsítani a földet, hiszen az esetek többségében nem elég, ha csupán odaszórunk a tetejére némi kávézaccot vagy savanyú tőzeget, azt be is kell dolgozni jól a talajba! 

Csodákat ne várjon meszes talaj esetén 

Arra azonban fel kell hívni a lelkes kertészkedők figyelmét, hogy a házilag való savanyítás inkább a semleges kémhatású talajok esetén működik jól, ha a föld erősen meszes (vagyis lúgos), úgy csak az adott területen lévő földcsere jelenthet megoldást, ami igen időigényes és nehéz folyamat. 

lead kép: doityourself.com