2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Sarki fény volt hazánk felett

2022. november 16., 11:00
Sarki fény volt hazánk felett

A sarki fény kapcsán néhány képzet mindenképpen előugrik az emberek fejéből. A havas táj, a kutyaszán, a több réteg ruhába burkolt, fagyos szakállú emberek, és hasonlók. Ez persze nem is véletlen, hiszen a sarki fény igencsak északon, a hideg tájakon jellemző. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy máshol nem bukkanhatnak fel. Bár idehaza ritka jelenségnek számít, idén most harmadszorra, november 10-én látható volt a lenyűgöző fényjelenség itthon is. Ráadásul nem is csak néhány pillanatig, 2-3 percen át gyönyörködhettek benne azok, akik elcsípték. 

 

A sarki fény alapesetben a mágneses pólusok közelében alakul ki, jellemzően 10°- 20° távolságra. Abban az esetben, ha jelentősebb naptevékenységgel lehet számolni, vagy mágneses vihar alakul ki, a magnetoszféra megváltozik, és a jelenség a pólusoktól jóval távolabb is megfigyelhető. 

Az északi féltekén északi fénynek nevezett látványos fényjáték a sarkoknál a légkörbe behatoló töltött részecskék eredménye, mely nem csak szép, hanem sok hiedelem és legenda is kapcsolódik hozzá. 

a képek illusztrációk

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek