2021. október 23. szombat
Gyöngyi

Sally özönvízzel kecsegteti az USA-t

2020. szeptember 16., 12:00
Sally özönvízzel kecsegteti az USA-t

Sally már az USA partjainál kopogtat, egészen pontosan Louisiana fövenyén toporog. Erősödése nem volt olyan intenzív, de így is sikerült elérnie a 155 km/h-ás tartós szélerősséget, ezzel pedig kettes kategóriájú hurrikánként landolt. 

kép: duluthnewstribune.com

A viharrendszer igen nagy mennyiségű csapadékot szállít, ám olyan mélyen nem képes benyomulni a szárazföld belsejébe, hogy komoly segítséget jelenthetne a tűzoltóknak, akik az USA történetének egyik legkiterjedtebb erdőtüzével birkóznak. 

kép: RAMMB-CIRA

 

 

A part menti régiók azonban óriási veszélynek vannak kitéve, hiszen a csapadék mellett számolniuk kell Sally hullámokra gyakorolt hatásával is. A legtöbb helyen 1.5 méteres hullámokra számítanak, melyek mélyen benyomulnak majd a part menti települések házai közé, ám van olyan terület, ahol a közel 4 méteres hullámok megjelenése is reális veszély. 

A part közelében az ekkora hullámok nem csak ritkák, de potenciálisan halálos veszélyt jelentenek mind a szörfösökre, mint a települések lakóira nézve. Sally lassan halad, vagyis azok a területek, melyek megízlelhetik a szállított csapadék mennyiségét tartósan is elárasztva maradhatnak, ráadásul a hölgy a tornádók kialakulásának valószínűségét is drasztikusan megemeli. 

lead kép: cnn.com

Ezek is érdekelhetnek