2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Rovarmentés indul a németeknél, komoly lépésekkel

2020. augusztus 17., 08:00
Rovarmentés indul a németeknél, komoly lépésekkel

A rovarokkal kapcsolatosan az embereknek nem kifejezetten pozitív gondolatai támadnak, legalábbis a többségnek biztosan nem. Hogy ennek oka hol is gyökerezik nehéz lenne felgöngyölíteni, megtalálni a miérteket a rovarokkal szemben érzett ellenszenvre szinte lehetetlen. De hogy gondunk van belőle, az biztos. 

Irtás és közutálat 

A méh talán az egyetlen olyan rovar a pillangók mellett, melyet nem undorral emleget az emberek többsége. A hangya irtandó, hiszen gondot okoz még a kertben is. Az imádkozósáska ijesztő, a rózsabogár túl nagy, a darazsak meg csípnek. Az ízeltlábúak közé tartozó pókokról meg már ne is beszéljünk... 

kép: Matt Dorfman

Sajnos az undor nem merül ki abban, hogy elkerüljük ezeket a lényeket, pedig ez lenne a legjobb reakció, amit az utálat kiválthat. Mi azonban szisztematikusan írtjuk a számunkra nem tetszetős lényeket, nem számolva azzal, hogy milyen fontos ökológiai szerepet töltenek be. Sokszor a rovarok életét úgy befolyásoljuk, hogy azt észre sem vesszük, de ha felhívják rá a figyelmünket, akkor is csak rántunk egyet a vállunkon. 

 

Német fordulat 

Ez a hozzáállás addig tartható, míg a rovarok száma és fajgazdagsága drasztikusan le nem csökken, ahogyan az történik most az egész világon, így Németországban is. A német kormány azonban a civil szervezetek nyomásának engedve most lépéseket tervez. 

kép: Barta IV

Mindenek előtt szeretnék csökkenteni a fényszennyezést, és ezáltal annak rovarokra gyakorolt hatását. Ennek megfelelően az év 10 hónapjában betiltják napnyugtától napkeltéig a reflektorok használatát, csökkentik a köztéri világítás állatokra és növényekre gyakorolt hatását és szintét tiltólistásak lesznek a keresőfények is. 

Ezen felül a közparkokban a vizek közelében 5-10 méterre betiltják a rovarirtó szerek használatát is, védelem alá helyezik a gyümölcsösöket, a rovarcsapdák használata pedig szintén a tiltólistára kerül. Az intézkedéstől a rovarpopuláció jelentős javulását várják, mivel ha a helyzet nem változik, a kiterjedt ökológiai károk mellett gazdasági katasztrófákkal is számolni kell majd. 

lead kép: whats-your-sign.com

Ezek is érdekelhetnek