2022. december 9. péntek
Natália

Rendkívül intenzív erdőtűz pusztít Arizonában mintegy 6000 hektáron

2022. április 28., 11:00
Rendkívül intenzív erdőtűz pusztít Arizonában mintegy 6000 hektáron

Nálunk borongós, hideg, csapadékos a tavasz, különös tekintettel a hétvégékre. De ez nincsen mindenhol így. Az USA déli államaiban a szárazság továbbra is jelentős gondokat okoz, ami a széllel és a forró napsütéssel párosítva a katasztrófa egyik receptje. 

kép: Coconino National Forest, via Associated Press - The New York Times

Ezt most Arizona érzi erőteljesen, hiszen területén egy rendkívül intenzív és gyorsan terjedő erdőtűz alakult ki. Falgstaff város 72 000 lakosa számára pedig a tűz április 22-én testközelbe is került. 

 

A mintegy 6000 hektáron tomboló erdőtűz a várost is megközelítette, ennek megfelelően pedig 760 házból több, mint 2000 embert kellett kitelepíteni a biztonságuk érdekében. A tűz eddig 24 épületet emésztett el, de a rendkívüli intenzitása miatt a károk felmérése egyelőre lehetetlen. 

kép: CNN

A tűz terjedési sebessége is nagyon gyors, így nem csak Arizona, hanem Új-Mexikó is felkészülhet arra, hogy területén lángok fognak pusztítani. A helyi szakemberek pedig szinte egész Új-Mexikóra, valamint Texas és Colorado államok egyes részeire is kénytelenek voltak vörös riasztást életbe léptetni a tűzesetek valószínűsége miatt. 

kép: CNN

 lead kép: CGTN

Ezek is érdekelhetnek