2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

Rekordokat hozott a Haishen tájfun, de ereje szerencsére nem volt olyan nagy

2020. szeptember 9., 12:00
Rekordokat hozott a Haishen tájfun, de ereje szerencsére nem volt olyan nagy

Haishen végül számunkra szerencsésen fejlődött, és veszített erejéből, nem pedig feljebb tornázta azt. Ez persze kevéssé vigasztalja Japánt, ahova a tájfun rekor szélsebességeket hozott. 

kép: news.sky.com

Szerencsésnek mondhatják magukat a Japán szigetek lakói, mivel a tájfun nem időzött sokat a területen. Ez persze messze nem azt jelenti, hogy ne rombolt volna, de ereje nem itt összpontosult. Ennek ellenére Nagasaki városában 213,84 km/h-ás széllökéseket regisztráltak, mely rekordnak számít itt. 

kép: france24.com

A Japán hatóságok 1,6 millió embert utasítottak arra, hagyja el az otthonát, és további 6,3 millió számára javasolták ugyanezt. Ezzel szemben az evakuálás csupán 200 000 embert érintett közvetlenül. 

 

Japánban és Dél-Koreában - ahol Haishen landolt, kettes kategóriájú tájfunként - összesen három ember halálát okozta a vihar, kettőt Dél-Koreában, egyet Japánban ölt meg, és négy embert eltűntként tartanak nyilván. 

kép: The Indian Express

Mindkét ország esetében komoly gondokat okoztak az esőzések és a villámáradások is, a tájfun ugyanis néhol pár óra leforgása alatt 200 mm csapadékot is lezúdított. Fennakadások voltak a vonat és az autós közlekedésben is, valamint a légi közlekedést is le kellett állítani. A károk felmérése folyamatban van. 

kép: reuters

lead kép: reuters

 

Ezek is érdekelhetnek