2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

Rekordmennyiségű eső esett Új-Zélandon

2020. november 12., 08:00
Rekordmennyiségű eső esett Új-Zélandon

A 2020-as év időjárási szempontból rengeteg rekordot adott nekünk, ami azonban messze nem örvendetes. Már csak a hurrikánszezont szemlélve sem, hiszen eddig több viharrendszer született idén, mint a feljegyzések óta valaha, de az eső sem volt éppen kegyes az emberiséghez. 

kép: Kirsten Wise - Mayor of Napier facebook

Most Új-Zéland, egészen pontosan Naiper városa írhat be a nagykönyvbe egy helyi rekordot. Ez pedig nem más, mint az egyetlen óra alatt lehullott csapadék mennyisége. Ez itt most 54 mm volt, mely abszolút rekord, de mellette egy nap alatt a terület 242.2 mm csapadékot kapott a nyakába. 

kép: samjames.tv twitter

 

 

 

kép: Kirsten Wise - Mayor of Napier facebook

A jelentős mennyiségű víz áradásokat okozott, és sajnos jelentős földcsuszamlásokat is kiváltott. A helyi szakemberek a mentések során és a megelőzésben is sikeresnek bizonyultak, egyelőre halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, bár több családot is ki kellett telepíteni az otthonaikból az áradás és a földcsuszamlások miatt. 

kép: samjames.tv twitter

A víz utakat is elmosott, jelentős károkat okozott az infrastruktúrában és az áramellátásban is. A területen több iskolát is kénytelenek voltak bezárni. A hirtelen kialakuló villámáradásoknak köszönhetően a mentési munkálatokat végzőknek az utakon is akadt munkája bőven, hiszen sokan szorultak a járműveikbe. 

kép: samjames.tv twitter

lead kép: samjames.tv twitter