2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Rekordmelegek Európában, Skandinávia északi területein is hőség van

2022. július 1., 08:00
Rekordmelegek Európában, Skandinávia északi területein is hőség van

A hőség idehaza is közelíti az elviselhetetlen szintet, de nem csak nekünk kell megküzdenünk a közel 40°C-os hőséggel, sőt, sok helyen ennél melegebb hőmérsékletekkel is szembe néztek az emberek. Kelet és Dél-Európa több területén is sorra dőltek a rekordok. 

Róma hétfőn 40,7°C-os hőséggel szembesült, mely júniusi rekord, de a legmelegebb Rómában mért hőmérséklettel is pontosan megegyezik, vagyis csak egy hajszál kellett volna a csúcsdöntéshez. Tor Vergata területén a hőmérő higanyszála már 43,3°C-ig is felkúszott. 

 

Bár Skandinávia nem éppen a meleg miatt ugrik be az embereknek, a nyári hőhullámok ide is elérnek. Utsjoki Nuorgam neve nem azért jelentős, mert olyan nagy város, hanem mert Svédország legészakibb meteorológiai állomása, vagyis bőven a sarkkörön túl található. Itt 50 év után dőlt meg a melegrekord, 30,6°C-ot regisztráltak a műszerek. 

Idehaza egy hőkupola igáját nyögjük, de a hőhullám peremén sem jobb a helyzet. Ezeken a részeken jellemzően heves viharokkal lehet találkozni, ebből most Hollandiának és Németországnak jutott ki bőven. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek