2022. június 26. vasárnap
János, Pál

Rekordalacsony a jégmennyiség az Antarktiszon

2022. április 21., 14:00
Rekordalacsony a jégmennyiség az Antarktiszon

A klímakatasztrófa, a globális felmelegedés az Északi-sark jegével egy kicsit sem volt kegyes. A zsugorodó jégtáblák és persze ezzel együtt a katasztrófa felé robogás azonban az Antarktisz jegét egy darabig nem érintette, sőt, azt tapasztalhattuk, hogy még növekedett is a jégmennyiség. 

A hideg rekordok, amit nem is olyan régen sikerült itt rögzíteni megint azt az érzetet erősítik az emberben, hogy ez a globális felmelegedés dolog nem egészen úgy működik, ahogyan mondják, sőt, lehet, hogy nincs is. Nos, a jégmennyiséget és a hideget szemlélve is azt kell mondjuk: de, sajnos nagyon is jelen van. 

De akkor hogyan lehetséges a hideg rekordok mérése? A felmelegedés nem azt eredményezi, hogy a hideg eltűnik. Az átlaghőmérséklet emelkedése mellett az időjárási jelenségek szélsőségek irányába való elcsúszása tapasztalható. Ez tetten érhető a tornádók, ciklonok, hurrikánok erősödésében, a kiterjedt és elhúzódó aszályokban, de a hőmérsékleti anomáliákban is, melyek lehetnek ugyan úgy pozitívak, mint negatívak. 

 

A jég kérdésében pedig bár egy darabig reményt keltő volt a helyzet, mostanra az Antarktiszt is elérte a fogyatkozó jégrengeteg réme, és a mérések alapján soha ezelőtt - legalábbis mióta mérik kiterjedését - nem volt ilyen kevés jég azon a területen. 2022 február 25-én dőlt meg a rekord, és az Antarktisz jege 2 millió négyzetkilométer alá csökkent. 

A jégmennyiség csökkenés pedig nem csak a fagyott földrészre nézve jelent bajt. A tengerbe jutó édesvíz mennyisége, sókoncentrációra gyakorolt hatása is komoly gondokat vet fel, melynek hullámai olyan területekre is elérnek és rombolnak, melyeknek vajmi kevés köze van az óceánokhoz, de még akár a tengerekkel sincsen kapcsolata. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek