2022. október 4. kedd
Ferenc

Pusztító szélvihar - talán tornádó rombolt hazánkban

2022. április 5., 14:00
Pusztító szélvihar - talán tornádó rombolt hazánkban

Április 3-án sok helyen nem csak a hó, hanem jelentős szél is kialakult. Sőt, olyan területe is akadt hazánknak, ahol a szél sokkal több kárt okozott, mint arra számítani lehetett volna. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik településén, Jánkmajtison a szél rombolása a fotók alapján messze túlszárnyalta azt, ahogyan az ország többi részén viselkedett a légtömeg. Ráadásul a vihar ereje koncentrált volt, leginkább a Zrínyi utca érezte erejét. 

 

 

A tetők megbontása ugyan előfordul az erősebb szelek esetében, de az, hogy a fél tetőszerkezet az udvarban landoljon azért elég ritka jelenség. A radarképeket visszanézve pedig kirajzolódik annak lehetősége, hogy egy szupercella okozta a rombolást. 

Mi több, mivel a szupercella szélesebb körben okozott volna jelentős károkat, annak lehetősége is adott, hogy egy úgynevezett mezociklonális tornádó landolhatott a településen - bár ezt egyetlen szemtanú vagy fotó sem erősítette meg eddig. Ugyanakkor az biztos, hogy az érintetteket egy kicsit sem vigasztalja, ha beigazolódik a sejtés... 

képek és lead kép: Szabó Ágnes facebook

Ezek is érdekelhetnek