2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Portugáliában a hőség és az erdőtüzek is elképesztő méreteket öltenek

2022. július 21., 14:00
Portugáliában a hőség és az erdőtüzek is elképesztő méreteket öltenek

Miért is olyan rossz dolog a hőhullám? Nem csak azért, mert megugrik az energiafogyasztás, amikor aki csak teheti, bekapcsolja a légkondit. Az igazán nagy probléma az életre gyakorolt hatása. Ez pedig az állatok, a növényzet és természetesen az emberek esetében is igaz, ahogyan az most Portugália esetében nagyon jól megmutatkozik. 

Az óceán partján az emberek legalább a vízbe menekülhetnek a hőség elől, persze egy bizonyos pontig. A 47°C ezen már túl van, ebben a hőségben sokan már lélegezni is csak nehezen tudnak. Komoly kihívást jelent ez az egészségügynek is, ahol a kiadások ugrásszerűen nőnek meg. 

 

Sajnos nem csak a kiadások, hanem a halálesetek is jelentősen megugranak, hiszen nem csak a téli hideg, hanem a nagy nyári melegek is bőven képesek áldozatokat szedni. Csak Portugália esetében a hőséggel összefüggő halálesetek száma eléri a 238-at csak az elmúlt héten! 

Persze halálesetek a hőség mellett a tüzek miatt is keletkeznek szép számmal, és nem csak az emberek körében. A portugál erdőségekben keletkezett károk elképesztőek, eleddig mintegy 30 000 hektárnyi terület vált a lángok martalékává - és messze még a nyár és a tűzszezon vége.... 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek