2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Péntek hajnalban elérkezik az idő: költözhetnek a fagyérzékeny növények a kertből

2022. szeptember 21., 08:00
Péntek hajnalban elérkezik az idő: költözhetnek a fagyérzékeny növények a kertből

Ki lehet jelenteni, hogy nemszeretem idő van idehaza az utóbbi pár napban. Nem ez a legkellemesebb arca az ősznek, mely most már visszavonhatatlanul megérkezett esővel, széllel és kellemetlen hűvössel. 

Igaz, felüdülés a csapadék a földnek, és nekünk is felfrissülés a hűvösebb idő a 40°C körüli nyári maximumok után, de a váltás kissé éles, sokan nehezen engedik el a nyár kellemes melegét, és húzzák magukra a vastag kabátokat. 

 

Pedig ezekre szükség lesz, főleg hajnalban. A szakemberek ugyanis péntekre már talajmenti fagyokat is jósolnak az északi, északkeleti megyék völgyeiben és a fagyzugos helyeken. A Duna-Tisza közének sík vidékei se bizakodjanak túlságosan meleg hajnalokban. 

Ez pedig azt jelenti, hogy indulhat a nagy költöztetősdi, vagyis a hatalmas és kisebb cserepes növények hurcibálása a fagyvédett helyekre - már persze akkor, ha fagyérzékenyek. A nagyobb leanderek még eltölthetnek némi időt odakint, és az is igaz, hogy nemsokára enyhülés is jön a kellemtlen őszi időben, mégis kockázatos lehet a féltve őrzött növényeket kitenni a 0°C körüli hajnali hőmérsékleteknek. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek