2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Példátlan áradások a Yellowstone-ban és a környező településeken

2022. június 17., 11:00
Példátlan áradások a Yellowstone-ban és a környező településeken

Komoly áradásokkal küszködik a világ egyik legismertebb nemzeti parkja, a Yellowstone. A kialakult helyzetért nem csak az esőzések a felelősek, bár azok is bőven juttatnak csapadékot a területre. A súlyos áradások kiváltásához azonban a hegyvidéki hó olvadása is kellett. 

kép: Doug Kraus, National Park Service via Associated Pres

Az eredmény a park lezárása, mivel sok utat és hidat is magával sodort az áradat, vagy járhatatlanná tette azokat. A park vezetése így a lezárás mellett döntött, és míg a károkat fel nem mérik, addig az újranyitás lehetséges időpontja is kétséges. 

 

 

 

A park területén tomboló áradások jelentik a kisebb gondot, azonban a Yellowstone közeli települések sem úszták meg a víz erejét. Az egyik legrosszabbul járt település a Montana államban található Red Lodge, melyet a Yellowstone kapujaként is emlegetnek. 

Az itteni áradások hirtelen érkeztek, ennek megfelelően mintegy 60 embert kellett kimenteni a víz szorításából. Köztük bányászok is voltak, akik nem tudták elhagyni az üzem területét, mivel az oda vezető utat a víz kimosta, és az beszakadt. 

képek és lead kép: Yellowstone National Park

Ezek is érdekelhetnek