2022. október 4. kedd
Ferenc

Peking árvizei rekordokat döntöttek

2021. szeptember 10., 14:00
Peking árvizei rekordokat döntöttek

Áradásokkal küszködnek az emberek világszerte, és ez alól szinte egyetlen ország sem kivétel. A hatalmas kiterjedésű államok esetében persze nem olyan meglepő az időjárási anomália, hiszen a nagy számok törvénye ellenük dolgozik. 

kép: Getty

Ez Kína esetében is igaz, áradás szempontjából pedig különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen a monszun itt erősen beleszól a képletbe. Minden évben áradásokkal kell szembenézni, még az olyan fejlett városokban is, mint Peking. 

kép: Chen Zhilin for chinadaily.com.cn

A klímakatasztrófa sajnos a szélsőségek felé tolja el az időjárási jelenségeket, és ez az esőzésekre is igaz. A viharok erősebbek, és ami ebből a szempontból fontos, egyszerre sokkal nagyobb mennyiségben öntik a csapadékot, mint azt eddig megszokhattuk. 

 

 

 

A statisztikák alapján Peking az idén rekordot döntött, méghozzá nem is csak kicsivel. Végre vége az árvízszezonnak, és a szakemberek az adatok alapján megállapították, hogy a város átlagos csapadékmennyisége elérte a 627,4 mm-t, ami bizony 70%-kal több a megszokottnál! 

kép: Reuters THIRD PARTY. CHINA OUT

Sőt, Peking a legcsapadékosabb július rekordját is megújította, hiszen az idei letaszította a trónról az 1951-es csúcstartót, akkor 400,4 mm-re lehetett számolni. 

kép: China Daily via Reuters

lead kép: phys.org

 

Ezek is érdekelhetnek