2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Óvatosan a síeléssel - már volt halálos lavina az Alpokban

2021. december 9., 14:00
Óvatosan a síeléssel - már volt halálos lavina az Alpokban

A tél most kedves volt, hiszen viszonylag korán megtapasztalhattuk azt a fehér nyugalmat, amit csak a hófödte tájak látványa jelenthet az ember számára. Idehaza is alakul már a hóvastagság, de a magasabb régiókban már rég a hó az úr. 

kép: pixabay

Ez azért a hazai csúcsok esetében még túlzás, de Ausztriában, vagyis az Alpok magasabb területein mindenképpen így van. A síszezon javában tart, a sportolók pedig örömmel veszik birtokba a fehér lejtőket. 

kép: pixabay

Csakhogy azért a havazás mindig hoz magával gondot is, ebben az esetben ez a lavinaveszély. A gyilkos hóáradathoz kapcsolódó figyelmeztető rendszer egy 5 fokozatú skála, melyről most az Alpok lejtőin többnyire a kettes fokozat van érvényben. 

 

A terület harmadán azonban a 3-as figyelmeztetés van érvényben, mely már a “jelentős” veszélyre hívja fel a figyelmet, és arra is rámutat, hogy egyetlen átsikló ember elindíthatja a lavinát. 

kép: pixabay

Mostanra már lavinabalesettel is számolni kellett a havas lejtőkön. Salzburg tartományban egy 11 fős csoportot sodort el egy hatalmas lavina. A hegyimentőknek minden embert sikerült megtalálni, ám ketten még a helyszínen, egy ember pedig a kórházban belehalt a sérüléseibe. 

kép: shutterstock

lead kép: shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek