2023. március 29. szerda
Auguszta

Olyan vulkánok is aktívak lehetnek, amiket rég kihunytnak hittünk!

2019. augusztus 2., 12:00
Olyan vulkánok is aktívak lehetnek, amiket rég kihunytnak hittünk!

A tudományos világ, azon belül is a vulkanológusok figyelmét egy új tanulmány kötötte le, hiszen olyasmit állít, ami mindannyiunk életét befolyásolhatja. 

A vulkánokkal kapcsolatban tudjuk, hogy a legtöbb már nem aktív. Azok, amik még mindig képesek a kitörésre, komoly gondokat is tudnak okozni, főleg mert annak dacára, hogy aktív vulkánokról van szó, az oldalaikon virágzik a mezőgazdaság, és persze a települések is. 

kép: strangesounds.org

Azok a vulkánok, melyek már kialudta, tökéletes táptalajjal rendelkeznek, ráadásul igen régóta lakottak is. Hiszen több ezer éve volt, hogy utoljára aktivitást mutattak, azóta pedig már erejük elillant. 

Egy új tanulmány azonban a Ciomadul vulkánt vizsgálva meglepő felfedezést tett. A romániai hegy már 30 000 éve alszik, több ezer éve semmilyen aktivitást nem mutat. Ennek ellenére kiderült, hogy a felszín közeli kőzetrétegek egy része olvadt. Egyes régiókban a kőzetek 15%-a, másokban akár 45%-a is. Ez pedig aggodalomra ad okot, hiszen a nagy mennyiségű olvadt kőzet azt sugallja, a vulkán potenciálisan képes lehet egy nagyobb kitörést is produkálni.  

kép: volcanohotspot.wordpress.com

Ha pedig ez igaz - és bár a kutatók kiemelik, hogy a kialudtnak hitt vulkán biztosan nem lesz újra aktív -, akkor bizony nem ártana a többi vulkánt is hasonló vizsgálat alá vonni. 

 lead kép: vulkanologia.elte.hu

Ezek is érdekelhetnek