2023. január 29. vasárnap
Adél

Olyan híd épül a város közepén, ami kivezet minket a városok zajából

2020. május 29., 16:00
Olyan híd épül a város közepén, ami kivezet minket a városok zajából

A nagyvárosok látképe sohasem lesz végleges. Minden kornak megvannak a maga divatjai, a maga építészeti stílusai, melyek rendre helyet követelnek maguknak a növekvő településeken. Párizs sincsen ezzel másképp, ahol most egy olyan gyaloghidat álmodtak a Szajna fölé, mely már magában is látványos, de a funkcionalitása ezen is túltesz. 

Babylon 

A híd egy jelkép, mely összeköti a Szajna két partját, az embereket egymással, és átvezet minket a jövőbe - ezzel az elképzeléssel készítette el a terveket a a Rescubika stúdió, a párizsi székhelyű tervezőcég. Igazuk is van, hiszen, ha a Babylon névre keresztelt építmény valóban felépülhet, akkor olyan éke lehet Párizsnak, mint az Eiffel torony, vagy a jelentősen megsérült Notre Dame. 

kép: inhabitat.com

A híd kifejezetten a gyalogosokra koncentrál, autós közlekedés nem is lehetséges rajta. Ez Párizsban nem szokatlan, nem ez lenne az első ilyen híd, mégis, üzenetet hordoz: ideje változtatni, ideje hogy az ember és a természet az autó elé kerüljön. De a Babylon nem csak egy híd. A tervezők elképzelése szerint egy, a Szajna felet átívelő park, melyben az ember eltávolodhat a város zajától. 

 

Sok funkció 

A város zajától eltávolodni a város közepén nem éppen egyszerű. Jelen esetben a zubogó víz adja a megoldást. A híd közepén ugyanis egy érdekes vízesés kapna helyet, melynek morajlása elnyomná Párizs zajait is. a Babylon elnevezés sem véletlen. Szemiramisz függőkertje az ókori világ hét csodájának egyike volt. Bár mára elpusztult, emléke megmaradt, így a hídon ezt igyekeznek visszaadni. Ezt pedig egészen pontosan több ezer cserepes, csüngő növénnyel igyekeznek megoldani, melyek egy olyan tetőszerkezetről függenének, melynek teteje fáknak ad helyet. Ezzel a híd nem csak megjeleníti a természetet, hanem a levegőt is tisztítja. Természetesen a közlekedő részen is szép számmal kapnának helyet a növények, hogy a híd egy kis parkként is funkcionáljon, ahol átsétálva az ember valóban kiszakadhat a városból, ha csak néhány perc erejéig is. 

kép: inhabitat.com

lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek