2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Olajkitermelés az Őrségben?

2021. március 22., 11:00
Olajkitermelés az Őrségben?

Néhány évtizede a tudósok riogatnak minket a klímaváltozás mumusával. Néhány éve már el is hisszük nekik a rémhíreket, hiszen többet már kénytelenek voltunk megtapasztalni. Tisztában vagyunk azzal, hogy a szénhidrogének használata juttatott minket a csúcsra, és azzal is, hogy a klímánk megváltozása éppen ennek a folyamatnak a vége, mely könnyen az ismert civilizáció végét is jelentheti. Ennek ellenére az olaj most is prioritás... 

Fúrjunk? 

A kérdés nagyon jó! Mindannyian tiltakozunk az ellen, hogy tovább rombolják a vállalatok a természetet, hogy olajat, földgázt termeljenek ki, és kampányolunk a tiszta energiákért. De ha nincs áram, vagy nem tudunk fűteni, akkor az elképzelések gyorsan megfordulnak. Mi lehet tehát a megoldás? Fúrjunk, vagy sem? 

kép: dteurope.com

A Donald Trump képviselte kormány egyértelműen a fúrjunk utat kívánta követni, hiszen a volt elnök még magában a klímakatasztrófában sem hitt igazán, dacára annak a töméntelen mennyiségű, bizonyítottan ehhez a jelenséghez köthető természeti katasztrófának, melyet országának kellett és kell átélnie. Binden kormányzata inkább a ne fúrj elvét követi, legalábbis eddig ezt állítják, de ezt az utókor ítéli majd meg. 

Az, hogy Amerika merre megy, jellemzően az egész világ trendjét alakítja. Vagyis akkor most következik a ne fúrjunk elve? Sajnos nem. 

 

Olajat, mindenáron? 

Az olaj hazánkban is jelen van, ahogyan a földgáz is, hogy megéri-e a kitermelés az a kitermelt anyag árától függ. Meg persze egyes érdekektől is, hiszen az energetikai függetlenség sok áldozatot megér. De vajon mennyit is? 

kép: Antik Vendégház

A tervek szerint ugyanis a MOL az Őrség védett területén kezdene próbafúrásokba - bár az nem teljesen tiszta, hogy pontosan mit is keresnek, hiszen olajat emlegetnek, de az emberekkel földgázról beszélnek. A lényeg a fúrás, mely energetikai szükségszerűség. Azonban a Natura 2000-es terület védelme ezt nem teszi lehetővé, elvileg. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a szénhidrogének kitermelése elvileg hanyatló ágon van, vagyis a világ legnagyobb elemzői szerint sem éri már el sem az olaj sem a földgáz ára azokat a csúcsokat, ahol néhány éve még voltak. 

Az emberek a területen egyértelműen a fúrás ellen vannak, ami érthető is, hiszen a nyugalmuk, illetve az Őrség egyik legfontosabb vonzereje sérülne, ami a turisták elmaradását is okozná. Innen pedig adódik a kérdés: mennyit ér nekünk a hazai olaj? 

lead kép: xpatloop.com

Ezek is érdekelhetnek