2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Ökológiai katasztrófa a Galápagos-szigetek partjainál

2022. április 27., 11:00
Ökológiai katasztrófa a Galápagos-szigetek partjainál

A Galápagos-szigetek körül 60 000 négyzetkilométeres tengeri rezervátumot hoztak létre, pontosabban ekkora méretűre bővítették a védett területet. A lépés része annak a tervnek, melyet Ecuador Kolumbiával, Costa Ricával és Panamával közösen igyekszik kivitelezni, és amelynek elfogadásáról a COP-26-on döntöttek. 

A terv azonban most súlyos problémával küszködik. Ennek a gondnak neve is van, Albatroz, mely egy hajó. Ezen a hajón 47 hordó gázolajat szállított a 4 fős legénység, és ez a hajó sajnos elsüllyedt a Galápagos-szigetek partjainál vasárnap. 

 

A helyi hatóságok igyekeznek minimalizálni a környezeti károkat, amik még így is katasztrofálisak lesznek, hiszen a szigetek egyedülálló élővilágot képviselnek, mely pótolhatatlan és melyet a gázolaj szennyezés halomra gyilkolhat. 

Az Albatroz kiemelése is szóba került, de a szennyezés terjedését speciális víz alatti “kerítésekkel” is igyekeznek megakadályozni, valamint a környezetre gyakorolt hatás minimalizálása érdekében diszpergálószert is alkalmaznak. A hajó 4 fős legénysége épségben kimenekült a roncsokból. 

képek és lead kép: Carlos Villalba - AFP

Ezek is érdekelhetnek