2023. szeptember 23. szombat
Tekla

November végén újra érkezik az Európai Hulladékcsökkentési Hét

2022. október 23., 11:00
November végén újra érkezik az Európai Hulladékcsökkentési Hét

A klímaváltozás ellen igyekszünk egyre erősebben fellépni, és végre elkezdtünk odafigyelni a biológiai sokféleség megőrzésére is. De itt nem lehet megállni. Bár már így is rendkívül sok dologra kell koncentrálni, a bolygónk egy olyan válságban vergődik, melyet csak több probléma együttes, hatékony kezelésével lehet enyhíteni, és ebbe szervesen beletartozik a hulladékcsökkentés is. 

kép: ewwr.eu

A jó hulladék az, ami nincs is! A természet nem termel hulladékot, mindent újrahasznosít, minden körforgásban van. Ezt kellene elérni nekünk, embereknek is, és erre igyekszik felhívni a figyelmet az évente megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Hét. A november utolsó hetében esedékes kezdeményezéshez nagyon sok civil is csatlakozik. Ilyenkor személyes tapasztalataik alapján igyekeznek utat mutatni abban, hogy is lehetne lényegesen kevesebb szeméttel élni. 

 

 

A hulladékmennyiség csökkentése első körben mindenképpen a műanyagokkal kell kezdődjön, hiszen ezek a természetben egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára bomlanak le. De a műanyagok mellett sok más olyan hulladék is létezik, melyek mindenképpen figyelmet követelnek maguknak. 

kép: timesofmalta.com

A november 19 és 27 között megrendezésre kerülő Hulladékcsökkentési Hét középpontjában ezúttal a textil áll, melynek újra felhasználása nem is olyan nehéz. A hét folyamán tehát olyan akciókkal lehet majd találkozni, mely a ruhaiparra, illetve annak ökológiai lábnyomának csökkentésére fókuszál, amire igen nagy szükség van! 

kép: cleanpng.com

lead kép: mywaste.ie

Ezek is érdekelhetnek