2023. június 3. szombat
Klotild

Noru szuper-tájfun lecsap Manilára, és Vietnam felé haladt tovább

2022. szeptember 30., 14:00
Noru szuper-tájfun lecsap Manilára, és Vietnam felé haladt tovább

Noru érkezik a Fülöp-szigetekre, de nem áll meg, tovább halad Vietnam irányába. A rendszer mostanra szuper-tájfunná nőtte ki magát, és várhatóan ezzel az erősséggel csap majd le Manilára is, ahol már most megelőző intézkedéseket vezettek be. 

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, The Watchers

A viharrendszer egy perces tartós szelei elérik a 240 km/h-át, miközben akár 250 km/h-ás széllökéseket is produkál. Jelentős mennyiségben szállít csapadékot, így sajnos az érintett területeknek nem csak a széllel, hanem az áradásokkal és a földcsuszamlásokkal is számolnia kell. 

 

 

Noru az első szuper-tájfun a 2020-as Goni után, mely elérte az 5-ös kategóriát, így kicsit sem véletlen az elővigyázatosság. Manila vezetése részleges evakuálást rendelt el a városban. Azokat a területeket ürítik ki, melyek a tájfun hatásait erősebben érzik meg. 

kép: watchers.com

Noru nem áll meg a Fülöp-szigeteken, hanem Vietnam irányába halad tovább. Bár a szigetek felett jelentősen veszít majd erejéből, a Dél-kínai-tenger meleg vizeinek köszönhetően mire eléri újra a szárazföldet, szélerőssége 185 km/h körüli értékre kapaszkodik vissza. 

kép: news.cgtn.com

lead kép: earthobservatory.nasa.gov

Ezek is érdekelhetnek