2023. június 3. szombat
Klotild

Noru 5 embert ölt meg a mentési munkálatok közben a Fülöp-szigeteken

2022. október 1., 14:00
Noru 5 embert ölt meg a mentési munkálatok közben a Fülöp-szigeteken

Noru elérte a Fülöp-szigeteket, és ahogyan arra lehetett is számítani, kicsit sem volt kegyes a területtel. A szuper-tájfun hatalmas mennyiségű csapadékkal, széllel és hullámzással érkezett a szigetcsoporthoz. 

kép: Copernicus

A szél természetes velejárója a hurrikánoknak és a tájfunoknak, ahogyan a csapadék is, ám az ilyen viharrendszerek esőből sokszor a megszokott mennyiség sokszorosát is képesek egy-egy területre önteni. Zambales tartományban például egyetlen nap leforgása alatt 283,3 mm csapadékot regisztráltak a szakemberek. 

 

 

A csapadék nyomán kialakuló áradások több területet is teljesen elszigeteltek, mivel az utak járhatatlanná váltak. A mentőalakulatok bőven el voltak látva munkával, de sajnos a veszélynek is ki vannak téve. Egy mentési folyamat során egy hirtelen jövő árhullám 5 mentőst sodrot magával, sajnos mindegyik életét vesztette. 

Nem sokkal később egy másik árhullám egy férfit ragadott el, őt még keresik a hatóságok. Noru pedig továbbvonul, ezúttal Thaiföld irányába, ahol mintegy 4,1 millió embert fenyeget haragja. 

képek és lead kép: Government of Philippines

 

Ezek is érdekelhetnek