2023. január 31. kedd
Marcella

New Yorkot is elnyelheti a klímaváltozás özönvize

2019. március 24., 13:00
New Yorkot is elnyelheti a klímaváltozás özönvize

A klímaváltozással együtt járó egyik jelenség a vízszint emelkedése. Ez pedig komoly kihívást jelent sok város, sőt, sok ország számára is. rendszerint azonban nem igazán tudjuk átérezni ezeket a gondokat, mivel a területek többsége kevéssé ismert az emberek előtt. Pedig vannak kultikus városok is, melyek fenyegetve vannak, és hírnevük miatt a víz nem fogja megkímélni őket.

NYC

A New York-ra gondolunk, akkor rögtön beugrik a legsikeresebb sorozatok némelyike, a Szex és New York, a Jóbarátok, az Így jártam anyátokkal, és még sorolhatnánk. De nem egy kultfilmmé vált alkotásnak is helyszínt biztosított a város, és az is igaz, hogy a legismertebb települések között tartják számon, még az USA fővárosát is simán lekörözi.

kép: blog.cheapism.com

A város a Hudson folyó és az East River határolja, ám ez utóbbi igazából az Atlanti Óceán árapály tevékenysége miatt létrejött csatorna. Ebből nagyon jól látható, hogy a híres város kifejezetten sérülékeny, ha a vízszint emelkedése kerül szóba, még akkor is, ha csak néhány centivel kell számolni.

Milliárdok a megmentésre

A város több polgármestere – köztük a jelenlegi, Bill de Blasio is – foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy mi legyen alsó Manhattennel, ahol jelentős üzleti ingatlanok, valamint 90 000 lakos, 500 000 munkahely és a metróvonalak 75%-ka is megtalálható. Ez a terület ugyanis kifejezetten alacsonyan található, vagyis a víz elleni védelme még az árvizek szempontjából is fontos.

kép: gocollette.com

Megoldásként a mobil gátak mellett egy másik lehetőség is felvetődött. A terv egy 500 millió dolláros a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra elkülönített rugalmassági alapból lenne megvalósítható, és lényegében kibővítené a város szilárd területeit – írja az inhabitat.com. Mivel New York eredetileg egy mocsaras terület volt, így víz feletti magassága is minimális. Az új földszakasz beiktatásával azonban egy megemelt részt építenének a mostani alacsony szakaszok elé, így a víz emelkedése útjában egy félig-meddig természetes gát állna. A mobilgátas rendszer az áradások ellen tökéletes megoldást jelenthet, a tartós tengerszint emelkedésre azonban ez a válasz már kevés lenne.

Ha a projekt megvalósul, akkor az jelentősen átalakítja majd a város képét, hiszen az eddigi vízfelszín közeli sétányok eltűnnének, hogy helyüket átadják a domboknak, melyek a lakosságot védenék a klímaváltozás  egyelőre megállíthatatlannak tűnő változásaitól.

lead kép: travelzoo.com

Ezek is érdekelhetnek