2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

Nem minden arany, ami fénylik, még akkor sem, ha elektromos hajtású

2019. szeptember 10., 12:00
Nem minden arany, ami fénylik, még akkor sem, ha elektromos hajtású

A közlekedés környezetbaráttá tétele nem is olyan egyszerű, mint az elsőre gondolnánk, mivel olyan akadályokba is ütközhetünk, amivel előre senki nem számol. 

E-közlekedés 

Az elektromos autók terjedése az egész világnak jó. Persze ehhez az is kell, hogy a felhasznált energia megújuló forrásból származzon, és az akkumulátor részeit is megfelelően újra lehessen hasznosítani. De mindenképpen jobb fejlődési irány, mint a benzin, vagy a diesel. Azonban az e-autók drágák, nem egy átlag polgár pénztárcájához vannak egyelőre méretezve. 

kép: theguardian.com

A városokban azonban adódik több lehetőség is, köztük a népszerű elektromos roller. Ezzel könnyen, gyorsan és egyszerűen lehet eljutni a célállomásra, ráadásul a dugó sem okoz gondot, vagyis tökéletes megoldás. Ennek megfelelően el is terjedtek a városokban, több megosztórendszerben, nagy népszerűségnek örvendve. 

Nem minden arany... 

Az e-rollerrel azonban van egy kis gond. Igen, népszerű, csak éppen nem annak lett alternatívája, aminek szánták. 

Az ilyen rollerek alapvetően azzal a szándékkal kerültek a városokba, hogy az autózás megfelelő, gyors és kényelmes alternatívái lehessenek. A használók azonban zömmel nem az autósok közül kerülnek ki. Ők köszönik, továbbra is használják a kocsijukat, a rollerre pattanók pedig a sétálást és a biciklit váltják ki az önjáró eszközzel. Ez pedig baj. 

A sétának és a biciklinek gyakorlatilag nulla az ökológiai lábnyoma, míg ez az elektromos rollerről nem mondható el. A lábnyoma ugyan kicsi, de így is jelentősen nagyobb, mint a kiváltott közlekedési módoké, vagyis a dolog nagyon félrecsúszott. 

kép: tripadvisor.com.au

Ki vele 

A megoldást az jelentheti, ha a rollereket nem a városon belüli, hanem az oda tartó forgalom számára kínálják alternatívának. Ez azonban kicsit döcögős megoldás, hiszen nagy távolságokra már nem alkalmas, vagyis csak a közvetlen elővárosokban, vagy a kertvárosokban működhet, de itt is sokkal jobb lehetőség a bicikli. Az elektromos roller elgondolása jó, kivitelezése is okos, csakhogy olyan dolog alternatívája lett, amivel nem szabadna versenyeznie. A bicikli ugyanis nem csak ökológiailag helyes döntés, hanem az egészségünkre is jó hatással van, főleg, ha védett bicikliutakon tudunk tekerni.

lead kép: robbreport.com