2022. augusztus 17. szerda
Jácint

Nem csak az állatok, brutális mennyiségű fafaj is a kihalás szélén áll

2021. szeptember 5., 11:00
Nem csak az állatok, brutális mennyiségű fafaj is a kihalás szélén áll

Az emberi tevékenységek kapcsán sorra érkeznek a természetből a lesújtó hírek. Az Amazonas esőerdejeinek ijesztő méretű pusztítása, vagy éppen a műanyagszennyezés következtében sorra megfulladó ázsiai fauna. 

kép: aidenvironment.org

Tudjuk, hogy a hüllők, emlősök, sőt, a rovarok között is elképesztő méreteket ölt a pusztulás, irdatlan nagy százalékban kerülnek a kihalás szélére az élő, mozgó lények. De hajlamosak vagyunk megfeledkezni az élőlények azon csoportjáról, akik helyhez kötöttek. 

kép: Luoman - Getty

Igen, beszélünk az erdőirtásokról, de az valahogy kimarad, hogy a világon jelenleg fellelhető 17 500 fafajtának közel egyharmadát fenyegeti a kipusztulás veszélye. Ez csak Brazíliában 1788 fafajt jelent. Összehasonlításképpen: a jelenleg a kihalás szélén kétszer annyi fafaj áll, mint hüllő, kétéltű, madár és emlős összesen! 

 

Szomorúan szemléltük azt az óriásteknős hímet, mely fajtájának utolsó egyedeként tengette életét egy állatkertben. Most nézzünk arra a 440 fafajra, melyekből fajtánként sajnos kevesebb, mint 50 egyed maradt életben. 

kép: detroitclimateaction.org

Ráadásul ne higgyük azt, hogy csak az olyan egzotikus fajok kerültek veszélybe, mint az ébenfák, vagy a magnóliák. A tölgyek és a juharfák is a legveszélyeztetettebbek között vannak a Botanic Gardens Conservation International jelentése alapján. És ne legyenek illúzióink: bár a kihalás szélére sodródott fajok esetében a klímakatasztrófa is közre játszik, többnyire az erdőirtások okozzák a problémát. 

kép: Michelellee3900

lead kép: ucsusa.org

Ezek is érdekelhetnek