2023. január 29. vasárnap
Adél

Nem csak a vázában mutat jól a leszüretelt levendula 

2020. július 11., 14:00
Nem csak a vázában mutat jól a leszüretelt levendula 

A levendula sokak egyik kedvence, melynek illatos, mutatós virágait többen vázába teszik az asztalra. Viszont a levágott levendulának még számos más felhasználási lehetősége van, hiszen gyönyörű virágját és kellemes illatát vétek lenne nem kiaknázni. 

Koszorú 

Koszorút a legtöbben az adventi időszakban teszik az asztalukra vagy a bejárati ajtóra, ám egy esztétikus levendulakoszorú igen fel tudja dobni otthona hangulatát. Ehhez nincs másra szüksége csak levágott levendulára, valamint egy koszorú alapra, melyet fel tud vele díszíteni. Ehhez azonban ügyeljen arra, hogy jó hosszú szárral vágja őket, hogy biztosan jól oda lehessen rögzíteni! 

kép: hu.pinterest.com

Fürdőgolyó 

Egy hosszú, fárasztó nap után sokan szeretnek elmerülni egy kád vízben. Extra élményt nyújt, ha egy lazító hatású fürdőgolyót is hozzáad a vízhez. Köztudott, hogy a levendula nyugtat, ráadásul az illata is igen kellemes, így szinte magától értetődő, hogy ezt a fürdésnél ki is használjuk. A levendulás fürdőgolyóhoz szükség van 100 g szódabikarbónára, 50 g citromsavra, 30 g olívaolajra, 50 g kukoricakeményítőre, valamint 100%-os levendula illóolajra (kb. 80 csepp ízlés szerint) és virágra. A hozzávalókat csak jól gyúrja össze, majd formázzon belőlük golyókat. 1-2 napig hagyja őket száradni, majd fel is használhatja! 

Levendula illatosító párna 

A levendula nem csak jó illatú, de a molyok ellen is hatásos, így előszeretettel teszik a ruhás szekrénybe. Ha van kedve és ideje, készítsen levendulás párnát, melyhez csupán egy anyagdarab kell, amiből felül nyitott kis táskát készít. Ezen keresztül tegye bele a levendula virágokat, majd varrja össze a nyílást! Az elkészült párna pedig mehet is be a ruhák közé. 

Kép 

Olykor a legegyszerűbb ötletek a legjobbak. Vegyen egy önnek tetsző képkeretet, majd tegyen bele valamilyen vastagabb lapot (zsákvászon pl. nagyszerűen illik a stílushoz). A levágott levendula szálakat kösse össze, majd rögzítse a keretben lévő anyaghoz (hozzá is varrhatja, úgy tartósabb). 

 

 

 

Levedulás sütemény 

Kóstolt már levendulás süteményt? Ha nem, akkor gyorsan pótolja, ugyanis nagyon ízletes finomság, hiszen igen kellemes aromája van. Számtalan variációban felhasználható, ugyanúgy beleteheti krémes nassolni valókba mint kekszekbe. Remekül illik citromhoz, így egy citromos-levendulás keksz receptjét osztjuk meg.  A tésztáját gyúrjuk össze, nyújtsuk és szaggassuk ki, majd tegyük 10 percre 200 fokos sütőbe. Miután kihűltek egyszerű cukormázzal díszítsük, és még mielőtt az megszilárdulna, szórjunk még rá levendulavirágot. 

kép: Yasemin Örnekol

Tészta hozzávalók: 

20 dkg liszt 

12 dkg vaj 

20 dkg cukor 

1 tojássárgája 

6 g sütőpor 

kk vaniliaaroma 

Fél citrom reszelt héja 

Csipetnyi só 

Levendulavirág 

 

Cukormáz hozzávalók: 

20 dkg porcukor 

Fél citrom leve 

ek. víz 

lead kép: Berta Luca - commons.wikipedia.org

 

Ezek is érdekelhetnek