2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Nem csak a nappal lehet energiát termelni otthon

2019. július 15., 08:00
Nem csak a nappal lehet energiát termelni otthon

A tiszta energia lehetősége ma már szinte mindenkit csábít. Nem is csak azért, mert így a környezetünket óvhatjuk, hanem azért is, mert végre nem lennénk kiszolgáltatva a mamutcégeknek, akiktől az energiát vásároljuk. Nem csoda hát, ha egyre többen fordulnak az otthoni energiatermelés felé szerte a világon. 

Éljen a nap! 

A napenergia ma már szinte mindenki számára könnyen elérhető lehetőség. A megtérülési aránya is egyre jobb, hiszen a piacon egyre több résztvevő kínálja a paneleket, így az emberek szívesen vásárolnak. Csakhogy nem mindig ez a legjobb megoldás. 

kép: optimumsolar.eu

Tény, hogy egy házon a napelemek igazán kevés vizet zavarnak, de nem is az esztétikum jelenthet akadályt, és még csak nem is a napelemek súlya, mely szintén egyre kisebb lesz, ahogyan az áruk is. A gond az árnyékkal van. Azok, akik eleve környezettudatosan éltek, már régen gondoskodtak arról, hogy a házuk nyáron árnyékban legyen, hiszen így kevésbé melegszik fel. Üröm az örömben, hogy így sajnos a napelemek telepítése nem kifizetődő, hiszen az árnyékolás gondot okoz. De akkor mi legyen? A természetes hűtés kizárja az energiatermelést? 

Más is van 

Hazánkban is elérhetőek a tetőre telepítheti szélturbinák, bár ezek egyes esetekben engedélyhez kötöttek. Viszont semmi gond azzal, ha egy fa árnyékolja a tetőt, addig, amíg a szél útjában nem áll. A szélenergia ugyanúgy kihasználható a magánházak szintjén is, mint a hatalmas szélerőművekben, vagy szélfarmokon. Ez a technológia is folyamatosan fejlődik, vagyis a telepítés is egyre olcsóbb, és a kinyerhető energia is egyre több lesz.  

kép: eco-globe.com

A szél mellett a geotermikus energia is rendelkezésre áll, ezt azonban inkább a társasházak, méginkább  teljes lakóparkok tudják hatékonyan kihasználni, mivel kiépítése költséges. Ellenben télen-nyáron, esőben és árnyékban is biztosítja az energiát, vagyis mindenképpen megfontolandó alternatíva. 

A hőszivattyúk azonban a magánembereknek is reális lehetőséget nyújtanak a környezettudatos fűtésre és a hűtésre egyaránt. Ezeknek a szerkezetek is folyamatos fejlesztések alatt állnak, ennek megfelelően egyre olcsóbban telepíthetőek. Külön jó oldaluk, hogy a ház hűtésére is kínálnak környezetbarát alternatívát, míg előzőek esetében ez nem igaz, maximum akkor, ha a fákat is ide soroljuk.  

lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek