2022. december 1. csütörtök
Elza

Ne csak az áramon, a vízen is spóroljunk, hiszen ott is válság közeleg

2022. szeptember 26., 14:00
Ne csak az áramon, a vízen is spóroljunk, hiszen ott is válság közeleg

A perlátor kifejezés sokak számára lehet ismerős. Azoknak mindenképpen, akik igyekeznek a lehető legkisebbre zsugorítani öko-lábnyomukat minden téren, de azoknak is rémleni fog a kifejezés, akik a rezsiszámlát igyekeznek lenyomni. 

kép: about.ikea.com

A perlátorok a vízmegtakarításban vannak nagy segítségünkre, a csapokra szerelve ugyanis levegővel keverik az átfolyó vizet, így annak mennyisége lecsökken. Érthetőbben: perlátor nélkül egy csapon nagyjából 6 liter víz folyik el percenként, perlátorral azonban ez jóval kevesebb lehet. 

 

 

 

 

De mennyivel? Az IKEA szerint nagyon sokkal, akár 95%-kal is kevesebb, ez pedig nagyon jó hír. A csapból ugyanis ivóvíz folyik, melyből a bolygón egyre kevesebb van, és ehhez értelem-szerűen egyre kevesebben férnek csak hozzá. 

A svéd óriáscég az Altered Company-vel közösen hozott létre egy olyan vízfogyasztást csökkentő eszközt, mely a permetezés lehetőségével percenként 1,9 literre csökkenti az átfolyó víz mennyiségét, azaz mintegy 65%-os megtakarítást eredményez. Ez a párásító funkcióval - melynek neve kissé megtévesztő - 0,25 literes eredményt is hozhat, mely már 95%-os megtakarítást jelent. Mindkét lehetőség alkalmas a kézmosás kivitelezésére, ráadásul 65%-os megtakarításnál ezt különösebben észre sem vesszük, nem befolyásolja a mindennapokat. A 95%-os megtakarítás esetében sem kell sokat változtatni, talán csak két mozdulattal több kell a szappan leöblítéséhez, de ez se nem megterhelő, se nem megszokhatatlan. 

lead kép: shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetnek