2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Narancs méretű jégverés pusztított Katalóniában

2022. szeptember 2., 08:00
Narancs méretű jégverés pusztított Katalóniában

Jégesővel idehaza is találkozhattunk. A borsónyi jég alkalmas arra, hogy a termésben károkat okozzon, és megtépázza féltve őrzött növényeinket, de ennél nagyobb galibát csak ritkán okoz. Jégeső volt Katalóniában is, de itt valamivel nagyobb darabokkal érkezett. 

kép: MeteoCat

Girona térségére csapott le a vihar, mely narancs méretű, akár 10 cm-es jégdarabokkal pusztított. A jég ablakokat, szélvédőket tört be, komoly pusztítást végzett az autókon és az infrastruktúrában is, de sajnos itt nem ért véget a dolog. 

 

 

A jégesőnek több sérültje is van, zúzódásokkal, csonttörésekkel keresték fel az emberek a kórházakat. Sajnos halálos áldozata is volt a viharnak, a jég egy 20 hónapos kislányt is eltalált, aki a kórházba szállítás után életét vesztette. 

Az ilyen méretű jégdarabok kialakulása ritka, de sajnos katalizátor lehet a melegedő tengerfelszín. Ez a Földközi-tenger esetében is igaz volt, mely most 4-5°C-kal is melegebb, mint ilyenkor szokott lenni. A melegebb víz felett erősebb viharok alakulnak ki, melyek erősebb feláramlásokat generálnak, ez pedig sajnos kedvez a jégnövekedésnek. 

kép: accuweather.com

lead kép: 24hoursworlds.com

 

Ezek is érdekelhetnek