2022. december 8. csütörtök
Mária

Nandamol a negyedik legerősebb tájfun Japán történetében

2022. szeptember 24., 11:00
Nandamol a negyedik legerősebb tájfun Japán történetében

Nandamoltól már landolása előtt is nagyon tartottak a szakemberek Japánban, ami nem véletlen, hiszen a szuper-tájfun irtózatos erőt képviselve közeledett a partokhoz. Landolásakor a tartós szelek 175 km/h-val tomboltak, ezzel pedig Nandamol a 4. legerősebb tájfun, mely valaha is landolt Japán partjainál - legalábbis a feljegyzések óta. 

kép: foxweather.com

Már érkezése előtt lehetett tudni, hogy Nandamol komoly ellenfél lesz, ennek megfelelően a hatóságok a veszélyeztetett régióban élő embereket arra kérték, ha lehet, hagyják el otthonaikat a viharrendszer elvonulásáig. Ez mintegy 9,5 millió embert érintő kérés volt. 

 

 

 

A tájfun végül szeptember 18-án landolt Japán partjainál. Ezen a napon 24 óra alatt a Kyushu állomás 500 mm csapadékot regisztrált, mely önmagában is meghaladja a szeptemberi átlagmennyiséget a területen, de szeptember 15 és 18 között összesen 1000 mm csapadék érkezett. 

kép: AP

A hatalmas mennyiségű eső kiterjedt földcsuszamlásokat is okozott. Ezekben 2 ember életét vesztette, egy ember eltűnt a sérültek száma pedig meghaladja a száz főt is. A szél a villanyoszlopokat és a fákat ostromolta, ennek megfelelően pedig 340 000 ügyfelet hagyott áramellátás nélkül. 

kép: Franck Robichon-EPA

lead kép: cnn

Ezek is érdekelhetnek