2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Na, ezt a PET palackot valóban érdemes lesz gyűjteni!

2019. július 20., 11:00
Na, ezt a PET palackot valóban érdemes lesz gyűjteni!

Egy felmérés szerint a világ hulladékmennyiségének zöméért nagyjából 10 vállalat felelős. Ezen gigacégek közt szerepel a Nestlé is, mely azonban komolyan veszi a vállalásait. Hogy jó hírét visszaszerezze vállalta, hogy 2025-ig minden termékének csomagolása újrahasznosítható lesz! 

Csomagolás 

Ez a vállalás nagy szó, hiszen ha a Nestlé képes erre átállítani a tömegtermelését anélkül, hogy az jelentős többletkiadást eredményezne - amit a részvényesek nyilván nem engednének meg -, akkor az csomagolási forradalmat eredményezhet. Ezek után pedig mindenkit érdekel, hogy is áll az ígéreteivel a cég. 

kép: twice.hu

Nos, nem rosszul. Az egyik édességük - egy müzli szelet - esetében ugyanis sikerült elérni, hogy az műanyag helyett papírcsomagolást kapjon. Ebben nem az a nehéz, hogy más anyagot alkalmazzanak, hanem az, hogy az automatizált gyártósort alkalmassá tegyék az új anyag használatára anélkül, hogy a gyártás sebessége, minősége, vagy a termék eltarthatósága sérülne. Ez sikerült, így innentől kezdve elindulhat a környezetbarát csokoládék gyártása - már ami a csomagolásukat illeti, hiszen a papír, melyet erre használnak nem csak fenntartható forrásból származik, hanem teljes egészében újrahasznosítható. 

PET 

Az igazi nagy ellenség a PET palack, mely sajnos sok esetben egyáltalán nem bomlik le, még 1000 év alatt sem, csupán fizikai aprózódáson megy keresztül, így mikroműanyagként szennyezi tovább a környezetet, és bizony mindannyiunk szervezetét is. PET palackból pedig elképesztő mennyiséget használunk fel nap, mint nap, melynek többsége az óceánokban köt ki, állatok millióinak életét követelve hulladékként való utazása kezdetén. 

kép: nestle-waters.com

A PET egy részének problémája, hogy nem újrahasznosítható, azaz hiába is szeretnénk kezdeni vele valamit, nem lehet. Egy része azonban visszavezethető a körforgásba, és a Nestlé erre koncentrál. Így megalkotta azt a PET palackot, mely teljes egészében újrahasznosított PET-ből (rPET) készül, azaz új alapanyagot miatta már nem kell legyártani. Ennek megfelelően, ha azt össze is gyűjtik, akkor az rPET hulladékmentes rendszerben működhet, hiszen maga a palack is újrahasznosítható. Ez pedig az a körforgás, mely lehetővé teszi a hulladékmentes létet, nagyüzemi szinten is. 

lead kép: petflakon.hu

Ezek is érdekelhetnek