2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Műanyag "lego" házak? Miért ne?

2021. május 2., 14:00
Műanyag "lego" házak? Miért ne?

A fenntarthatósági szempontok egyre hangsúlyosabbak lesznek az élet minden területén. Ez alól nem képeznek kivételt az épületek sem, sőt, erősen újra kell gondolni azt, hogy hogyan, és hogy miből is építkezünk. 

A beton-mumus 

Sajnos a károsanyag-kibocsátásunkban egy igencsak jelentős hányadot képez az építőipar, ezen belül is a cementgyártás. De ez elengedhetetlen, hiszen a cement nélkül a beton sem létezik, akkor pedig a jelenlegi építőipari elemek döntő többsége is kiesik a lehetőségek közül. Nincs falazóelem, nincs padlókiöntés, stb. 

De akkor mégis miből lehet építkezni? Például fából, ami nem csak környezettudatosabb - már persze akkor, ha fenntartható forrásból származik a fa -, de sokkal jobb hőszigetelő, gyorsabb és olcsóbb megoldás is, mint a hagyományos épületek. Nem véletlen, hogy egyre többen választják ezt a megoldást. De még ennél is lehet jobb, mivel a fa felhasználásához rengeteg növény elpusztítása szükséges. 

 

ByBlock 

Mi lenne, ha úgy lehetne építkezni, mintha az ember Legózna? Ha olyan falazóelemekkel dolgozhatnánk, melyek összeállítása nem igényel különösebb szaktudást, nem kell hozzá olyan sok ember, és a környezeti terhelése is jóval kisebb, mint a hagyományos házaké? És ha mindez még lényegesen előbb elkészülő ingatlanokat is eredményezne? Nos, ilyen megoldásból is van több a piacon, a ByBlock azonban az alapanyag miatt emelkedik ki a többiek közül. 

Ebben az esetben ugyanis olyan műanyag képezi a blokkokat, melyet egyébként nem lehet újrahasznosítani. Olvasztják és préselik a műanyagot, így kapnak belőle könnyen összeilleszthető elemeket, melyeket vasrudakkal erősítenek meg. A környezetre gyakorolt terhelés így kevesebb, mint a fele a betonnal készült házakhoz képest, a műanyag ráadásul rendkívül tartós, jól szigetel, és páraálló, ráadásul nagyon jól formálható, azaz könnyen alakíthatunk ki egyedi igényeknek megfelelő épületeket is. 

Nem ez a cég az egyetlen, ami az építőiparban hasznosítja az egyébként gyilkos újrahasznosíthatatlan műanyagokat, ami egyelőre nagyon jó megoldásnak tűnik, bár a mikroműanyagok jelentette kihívásra ez sem válasz. 

képek és lead kép: byfusion.com

Ezek is érdekelhetnek